Най-опасните признаци на прегряване
Секция: ЛЮБОПИТНО
13 Юли 2020 17:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Най-опасните признаци на прегряване

/КРОСС/ Оток на крайниците, учестено дишане, спазми и кожни обриви може да се окажат тревожни признаци за прегряване на тялото. Има ли и други симптоми на топлинния удар и кои от тях са най-опасни?

Прегряването на тялото означава, че има проблем в адаптивните му способности за охлаждане. Това разстройство се нарича още и "термична болест". Прегряването може да възникне както директно под слънцето (на плажа, на улицата), така и в задушно, затворено пространство - кола, апартамент.

Един от признаците на прегряването е кожният обрив под формата на малки червени пъпки - това е следствие от запушване на потните канали и натрупването на пот в кожата. В този случай трябва да потърсите по най-бърз начин по-прохладно и сенчесто място.

Друг признак на термично заболяване е подуване на крайниците, без повишаване на телесната температура. За да се справите с нарушението, специалистите съветват да поставите краката си по-високо и да използвате компресионни чорапи.

Сред най-опасните сигнали за прегряване на тялото специалистите определят топлинните крампи. Когато се появят, човек е необходимо да пие подсолена вода или айран със сол, да си направи масаж и разтягане на мускулите. Но може да се наложи да потърсите и "Бърза помощ".

Обикновено крампите засягат мускулите на бедрата или прасеца. Телесната температура често е нормална. Ако се усещат конвулсии в ръцете, наблюдава се учестено дишане, появяват се неприятни гнойни пъпки, необходимо е да се обадите на лекар.

Понякога топлинният удар се отразява негативно и на централната нервна система: може да възникне двигателна възбуда, халюцинации. В този случай пострадалият също се нуждае от хоспитализация.