Концерт на известния бас Мартин Цонев и пианистката Ралица Ботева в Безистена
Секция: КУЛТУРА
13 Юли 2020 16:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Концерт на известния бас Мартин Цонев и пианистката Ралица Ботева в Безистена

/КРОСС/ На 30 юли, четвъртък, от 18:30 часа в зала „Съвременност" на ямболския Безистен ще изнесат концерт световноизвестният бас Мартин Цонев и пианистката Ралица Ботева, която ще свири на роял. Посещаемостта ще бъде съобразена с мерките, наложени от извънредната епидемична обстановка и заповедите на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев: 50 % от капацитета на залата - 110 места.
Мартин Цонев идва в Ямбол по покана на тенора Георги Султанов и неговото сдружение „Артем".

Програмата ще бъде приятна изненада за любителите на класическата музика в Ямбол, която със сигурност ще включва едни от най-известните произведения за бас. В концерта ще участва и квартетът от Камерен оркестър „Дианополис" с концертмайстор Красимира Султанова.

Мартин Цонев е от Русе, критиците го поставят до великите Никола Гюзелев, Николай Гяуров и Борис Христов - българската Света троица от велики басове.

В родния си град Цонев е пял в метъл групата „Нихилист".

Пътят на артиста към сцената е предопределен. Баща му Стоил Цонев в продължение на 47 години е корепетитор в Русенска опера.

Мартин Цонев дебютира през 1996 година, още докато е студент в Музикалната академия в София. Представлението е в Русе, ролята е на дон Базилио в „Севилския бръснар" на Росини. Веднага след държавния си изпит през 1998 г. Цонев печели стипендия в оперната студия на Музикалния университет в Грац.

Знаменитият певец е влизал в ролята на Вотан, Алидоро, Бертрам, Борис Годунов - мечтата за всеки бас. Пее на италиански, френски, немски, руски, чешки и дори хинди. В момента Мартин Цонев живее и работи в Германия.

Ралица Ботева е пианистка в Държавна опера - Пловдив. Родена е в град Пловдив. Завършила е висшето си образование в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев" и е магистър „Инструментално изкуство- пиано".

Ралица Ботева е носител на Втора награда на конкурса „Й. С. Бах" към Гьоте - институт. Има майсторски класове по пиано при проф. Милена Моллова, проф. В. Чучков, проф. Ерик Хедзик и др.

От 2002 г. е солиращ, оперен и балетен пианист в Държавна опера - Пловдив.

Богатият ѝ репертоар я прави предпочитан партньор и работи с най- добрите диригенти: Георги Димитров, Васил Казнджиев, Найден Тодоров, Деян Чобанов, Иван Ангелов, Лучано Ди Мартино, Абзал Мукхидин и много други.

Създател е на трио Sanaton, с което участва активно в културния живот на национално ниво.

От сряда, 15 юли, почитателите на класическата музика ще могат да си купят билети за концерта на касата в Културно-информационен център „Безистен". Всички, които са закупили билети за концерта „Български корени" на Камерен оркестър „Дианополис", планиран за 1 март, неделя, могат да презаверят своите билети в Безистена.