СЗО: Бизнесът не е по-важен от общественото здраве
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Юли 2020 10:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
СЗО: Бизнесът не е по-важен от общественото здраве

/КРОСС/ Представителите на бизнеса не са по-важни от общественото здраве. И това, което се използва като аргумент за отварянето на нощните заведения, че така и така хората влизат в по-интензивен контакт един с друг, не е особено валидно, защото в нощните заведения, особено след едно определено време, човек занемарява даже да е имал някаква идея за протективно поведение и всъщност по този начин не се помага на борбата с COVID-19. Това коментира в студиото на БНТ доц. д-р Михаил Околийски, представител на СЗО в България.

Той припомни, че Световната здравна организация има ясни предписания как се разхлабват мерки. Това трябва да става мярка по мярка, и едно от най-важните неща, за които по-малко сме говорили, е комуникацията на риска - обществото да бъде въвлечено в дискусията за това защо се разхлабват мерки или пък защо се връщат обратно, подчерта доц. Околийски.

Това, което се наблюдава напоследък, е липсата на такава комуникация с хората. И това от теоретическа и от практическа гледна точка води до едно повишено недоверие към тези мерки, смята представителят на офиса на СЗО у нас. Според него трябва да има един непрестанен разговор, диалог.

Скептицизмът у хората той си обяснява на първо място с неслучващата се комуникация на риска, и второ с умората в хората и търсенето на изход от цялата тази ситуация, пренасищането с послания, с усилия.

Много хора погрешно си помислиха, че с идването на лятото вирусът ще изчезне, а се случва точно обратното и това е трудно да се асимилира от човешкото съзнание. Може би най-лошото предстои, затова СЗО се опитва по един съвсем рационален начин да сподели тази информация с хората, но се сблъсква с едно желание вече всичко да е минало, коментира доцентът.