Отзвук в чуждите медии: В България няма нито един осъден висш функционер
Секция: Анализи
14 Юли 2020 11:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отзвук в чуждите медии: В България няма нито един осъден висш функционер

/КРОСС/ Хилядите бяха протестиращите в понеделник за пети ден срещу правителството на премиера Бойко Борисов, писа в анализ на агенция Ройтерс, цитирана от БГНЕС. Според нея те показват недоволството на гражданите от корупцията на високо равнище и олигарсите, които според тях се възползват от нея.

„Подобни протести в поне 10 други града на страната изразяват възмущение от неспособността на прокурорите да се справят с истинската корупция на високо равнище, подкопаваща върховенството на закона в най-бедната страна на Европейския съюз", твърди публикацията и продължава: „Балканската нация, класирана като най-корумпираната държава в ЕС от страна на надзорния орган „Transparency International", все още не е осъдила нито един висш служител за корупция".

Агенцията цитира мнение на един от протестиращите, 42-годишния Лъчезар Лазаров. „Тук съм, за да протестирам срещу корупцията, обхванала тази страна, срещу олигарсите, които се вмъкнаха във всяка сфера на публичната администрация".

Ройтерс припомня, че Борисов е на поста премиер почти без прекъсване от 2009 г., като е „обещал да премахне корупцията на високо равнище", но и подчертава изводите на критиците, които твърдят, че обществените институции са отслабнали и силата на магнатите е увеличила влиянието си.

Извършеното нахлуване в офисите на президента Румен Радев, критик на Борисов, като част от разследването срещу двама негови помощници, са оценени от публикацията като ход на атака срещу президента, който „често критикува десноцентристкото правителство на Борисов на същите основания като протестиращите и призовава за оставката му".