Азербайджан: Армения атакува държавната ни граница, търси провокация
Секция: СВЯТ
14 Юли 2020 11:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Азербайджан: Армения атакува държавната ни граница, търси провокация

/КРОСС/ На 12 юли въоръжените сили на Армения, използвайки артилерия, се опитват да атакуват и завземат позиции на въоръжените сили на Азербайджан в посока регион Товуз по протежение на държавната граница между Азербайджан и Армения. За това информира медиите посланикът на Азербайджан Д-р Наргиз Гурбанова.
Въоръжените сили на Азербайджан са принудени да предприемат ответни мерки за контранастъпление, предотвратяващи нахлуването на арменските въоръжени сили. В резултат на боевете четирима военнослужещи от азербайджанската армия са убити, а четирима са ранени.
Четири семейства са останали без син, брат, съпруг и баща. Децата им са станали сираци за една нощ.

Тази провокация от въоръжените сили на Армения представлява акт на агресия и използване на сила и следва да се разглежда като продължение на последните действия и изявления на ръководството на държавата-агресор Армения, които служат за увеличаване на напрежението в региона.

Войските на Държавната гранична служба на Азербайджан са разположени по протежение на обширната част на държавната граница в регионите Газах и Товуз от азербайджанската страна, за да предотвратят провокации и да се намалят случаите, които могат да доведат до напрежение на границата между Армения и Азербайджан. Армения, напротив, продължава да милитаризира границата между две държави, като умишлено и систематично се насочва към цивилните граждани.

На 12 и 13 юли арменските въоръжени сили нарушиха режима на прекратяване на огъня и в посока Нахчъван, използвайки оръжие с голям калибър, като обстрелват отбранени позиции в райони Шахбуз и Джулфа на Нахчъванската автономна република на Азербайджан. Използването на ракетни гранати и запалителни снаряди от арменските войски по време на нарушението на режима на прекратяване на огъня доведе до изгарянето на до 5 хектара земя в неутрална гранична зона.

Подобно военно безразсъдство от страна на Армения преследва цел да привлече военно-политическите организации, в които тя е страна, в конфликта между Армения и Азербайджан и да избегне отговорността за окупация и агресия срещу Азербайджан.

Трябва да се отбележи, че агресията на Армения срещу Азербайджан, продължаваща близо 30 години, и извършените по протежение на границата провокации също противоречат на правните документи на военно-политическите организации, в които Армения е член. С тези провокативни действия Армения цели да включи трети страни в армено-азербайджанския конфликт. Въпреки това, че позицията на международната общност относно агресивната политика на Армения е добре известна.

Скорошната провокация от Армения е поредното доказателство, че официалният Ереван е незаинтересован от договорното уреждане на конфликта между Армения и Азербайджан. Агресивната политика на Армения, представляваща пряка заплаха за регионалния мир и сигурност, отново беше призната в речта на премиера Никол Пашинян по време на обсъждането на стратегията за национална сигурност на Армения на заседанието на Съвета за сигурност, проведено в Ереван на 10 юли 2020 г.

Армения започна тази атака по времето, когато международната общност обединява усилията си за борба с COVID-19. Този акт на агресия и продължаващите нарушения на примирието от страна на Армения доказват, че подкрепата, която Армения отправи към призива на генералния секретар на ООН за глобално прекратяване на огъня заради COVID-19, не е нищо друго освен лицемерие. На фона на влошаващото се социално-икономическо положение в Армения, което дължи на разпространението на COVID-19 в резултат на некомпетентно управление, ръководството на Армения се стреми да ескалира ситуацията в региона, за да се отклони вниманието от сериозните вътрешни проблеми на страната.

Грубо нарушавайки Устава на ООН и други правни международни задължения, Армения извърши военна агресия срещу Азербайджан и окупира регион Нагорни Карабах и 7 прилежащи към него района на Азербайджан. Международната общност последователно и най-категорично осъжда използването на военна сила срещу Азербайджан и произтичащата от това окупация на неговите територии, както е отразено в резолюциите на Съвета за сигурност на ООН под номера 822 (1993 г.), 853 (1993 г.), 874 (1993 г.) и 884 (1993 г.), като по този начин отхвърля всякакви действия, нарушаващи суверенитета и териториалната цялост на Азербайджан и отказва да признае за легитимна ситуацията, произтичаща от подобни действия.

Азербайджан призовава международната общност категорично да осъди политиката на окупация на Армения и нейните провокативни действия, извършени по протежение на държавната граница между Азербайджан и Армения. Международната общност е отговорна да гарантира стриктното спазване от Армения на нейните международни задължения и да изисква пълно, незабавно и безусловно изтегляне на арменските въоръжени сили от окупираните територии на Азербайджан. Международната общност дължи това на над 1 милион азербайджански бежанци и вътрешно разселени лица.

Международната общност има това задължение пред бежанци и вътрешно разселените лица в Азербайджан, наброяващи над 1 млн.