Прокуратурата крие какво е питала Борисов и Горанов за Божков
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Юли 2020 12:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Прокуратурата крие какво е питала Борисов и Горанов за Божков

/КРОСС/ Въпреки утвърдената си практика да разпространява доказателства от различни знакови разследвания, прокуратурата отказа да предостави протоколите от разпитите на премиера Бойко Борисв, финансовия министър Владислав Горанов и шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Тримата бяха разпитани като свидетели по делото срещу укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков, срещу когото има 18 обвинения.

Борисов, Горанов, и Стоянова са главни герои в няколко от постовете във Фейсбук и в сигнала на Божков до прокуратурата. Хазартният бос например пусна във Фейсбук подробни извлечения за 67 млн. лв. тегления от личната си сметка в Булбанк за периода 2017 - 2019 г. "Извлеченията от личната ми сметка, които доказват изтеглените над 67 млн. лв. в брой (след платени данъци). Сумата, която съм предал на Владислав Иванов Горанов и Бойко Методиев Борисов, чрез посочени от него лица само за последните 3 години", твърди Божков. От въпросните извлечения обаче не става ясно къде са отивали парите, както и основанията за теглене. Борисов отрича да е получавал друго освен една пура от Божков.

За дадените показания прокуратурата съобщи на 22 юни. В съобщението си прокуратурата не посочи какво са питани високопоставените свидетели, нито какво са отговорили те. Затова "Сега" поиска протоколите с официално писмо до главния прокурор Иван Гешев. В искането се настояваше наблюдаващият прокурор да позволи разгласяването на протоколите, тъй като в случая надделява общественият интерес.

Прокуратурата не веднъж е разпространявала протоколи от разпити. Направи го например по делото срещу певицата Лилана за злоупотреба с еврофондове, както и по делото за кибератаката срещу НАП.

При опит за проверка на входящия номер на искането до главния прокурор в портала за електронни услуги на държавното обвинение, се появява съобщение, че "за въведения номер не е намерен резултат".

Адвокат Александър Кашъмов от Програма достъп до информация припомни принципа, който е ясно изведен и в практиката на съда в Страсбург, че информацията за публичните личности се ползва с най-малка защита. Той коментира, че трудно може да се намери система, в която се дава широк достъп до информация, свързана със свидетелски показания по разследвания. И това е в името на интересите на правосъдието. Защото хората, които дават показания, трябва да могат да го правят свободна, а не с уплаха, че има риск да им бъде отмъстено, или да бъдат подложени на някакъв натиск. В случая обаче - с премиер, министър и народен представител ни най-малко можем да се притесняваме от натиск, допълни Кашъмов пред "Сега".