Спасителите на плажа с нов уред – маска за обдишване на удавници
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Юли 2020 13:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Спасителите на плажа с нов уред – маска за обдишване на удавници

/КРОСС/ Спасителите по цялата крайбрежна ивица на Бургас, разполагат вече с модерна маска за обдишване на пострадали плажуващи.

Спасителят Петър Русев коментира в Сутрешния блок на БНТ, че маската наподобява балон, с която няма пряк достъп до самия удавник.

"С нея се правят бързи вдишвания на пострадалия, за да може въздухът да проникне в белите му дробове. Правят се пет бързи вдишвания, защото в солената вода, първото, което спира, е дишането и затова трябва да се почне с именно с изкуственото дишане", обясни той.

По думите му в сладка вода - басейни, реки, язовири, там първо спира кръвообращението и затова едновременно трябва да се правят изкуствено дишане и сърдечен масаж.

"Маската е много ефективна и на 100% заменя изкуственото дишане "уста в уста". Доказано е, тези маски се ползват по цял свят", настоя морският спасител.

Последните дни, а и днес морето е много бурно и плажуващите трябва да наблюдават флаговата сигнализация, да не влизат във водата, защото има дупки, ями и течения. Морето сега е много опасно и дърпа навътре, категоричен бе Петър Русев.