Пандемията от COVID-19 ускори дигитализацията и риска от кибератаки
Секция: Технологии
14 Юли 2020 15:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пандемията от COVID-19 ускори дигитализацията и риска от кибератаки

/КРОСС/ Пандемията от COVID-19 промени начина ни на живот и засили тенденциите, които бяха видими още преди възникналата необичайна здравна обстановка. Една от положителните трансформации, които ще останат трайно в живота ни, е ускорената дигитализация в много аспекти от ежедневието ни. Това от своя страна поставя компаниите пред още по-силната нужда от защита от кибератаки.
Според много международни източници едни от най-застрашените сектори в глобален мащаб са в сферата на здравеопазването, образованието и финансовите услуги. И не случайно - именно тези сектори бележат най-голям ръст на потреблението на онлайн услуги.
Това открива нови възможности пред киберпрестъпниците, което налага въвеждането на допълнителни мерки за защита.
„Като световен лидер в областта на киберсигурността, наблюденията ни с компанията GBS, която е част от семейството на BULPROS, потвърждават, че България не е изключение от световните тенденции. При част от секторите, като банковия например, процесите на дигитализация и защита на данните от кибератаки е на по-високо ниво от останалите най-застрашени сфери. Както показа и анализът на Института по информационни и комуникационни технологии (ИИКТ) към БАН, болници и медицински центрове са сред обектите с повишен риск за кибератаки около пандемията с COVID-19. И за да подсигурим нужното ниво на информационна сигурност за електронното здравеопазване у нас, е необходимо да се предприемат правилните мерки навреме.", коментира Мартин Цочев, вицепрезидент по киберсигурност в BULPROS.
„В продължение на дългогодишното успешно сътрудничество между BULPROS и IBM в сферата на интеграцията и внедряването на бизнес решения, от началото на 2020-та разширихме партньорството ни и в сферата на информационната сигурност. IBM е лидер на пазара за изграждането на центрове за наблюдение на информационната сигурност или така наречените Security Operations Centers и Security Orchestration Automation and Response. Въвеждането на тези системи помага на компаниите да реагират своевременно и проактивно на пробиви в информационната сигурност. В комбинация с нашата експертиза и опит имаме възможност да предоставим тези системи и под формата на услугa (aaS), при която клиентите да се възползват от всички предимства без да се налага да правят големи първоначални инвестиции. В лицето на IBM имаме партньор, който ни дава сигурността на водещата технология и гъвкавостта, която нашите клиенти очакват.", допълва Павел Йосифов, мениджър „Бизнес развитие в областта на киберсигурността" в BULPROS.

В ролята си на водеща компания в предоставянето на решения за информационна сигурност на българския пазар, BULPROS стартира и образователната инициатива CyberCafe.
„Темата за информационната сигурност е широко застъпена в онлайн пространството, но повечето статии и материали са на английски, а голяма част от хората нямат достатъчно време да следят и анализират новостите. Затова решихме двама от нашите специалисти в областта да правят обзор на български език на най-интересните неща от света на информационната сигурност през изминалия месец. Това ще се случва веднъж месечно, в рамките на 20-30 минути, като чрез експертния си коментар, те ще споделят и своите препоръки за повишаване нивото на киберзащита.", сподели Любимир Тулев, CCISO, ECSA, CEH, CHFI, CEI - главен архитект по киберсигурност и консултант по бизнес информационна защита в BULPROS.