Двама мъже са задържани и обвинени за трафик на хора в Свиленград
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Юли 2020 16:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Двама мъже са задържани и обвинени за трафик на хора в Свиленград

/КРОСС/ Районна прокуратура - Свиленград привлече като обвиняеми и задържа двама мъже за подпомагане на граждани от Афганистан и Сирия да преминат незаконно през страната, съобщи пресцентърът на държавното обвинение. Обвиняемите Т.Д. /52 г./ и Д.Г /49 г./ осигурили транспорт на 9 чужди граждани за осъществяване на намерението, като спрямо Д.Г. обвинението е че е действал като помагач на Т.Д..

Според прокуратурата, на 10 юли т. г. към 18,30 ч. служители на "Гранична полиция" установили и задържали в землището на с. Момково, община Свиленград, девет чужди граждани от Сирия и Афганистан, като един от тях не е навършил 16-годишна възраст. Близо до чужденците се намирали и обвиняемите Т.Д. и Д.Г., както и лек автомобил.

Установено е било, че чужденците влезли в България през "зелена граница" в землището на Свиленград. Наблизо ги чакал автомобил, управляван от Т.Д., в който те се качили и отправили към Момково. Ескортирал го мотор, управляван от Д.Г.. Събраните доказателства сочат, че Д.Г. бил ангажиран от Т.Д. да откара чужденците с микробуса до селото, откъдето те да бъдат превозени до Харманли, като за целта щял да получи възнаграждение.

Чуждите граждани са настанени в център за мигранти. Двамата обвиняеми са задържани до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор, уточняват от обвинението.