Откриха опасно антитяло в кръвта на хора с тежка форма на COVID-19
Секция: Здраве
14 Юли 2020 16:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Откриха опасно антитяло в кръвта на хора с тежка форма на COVID-19

/КРОСС/ Биолози от Нидерландия установиха, че едно от антителата в кръвта на пациенти, прекарали тежка форма на коронавирусна инфекция, не потискат вируса, а предизвикват по-силни възпаления, съобщи ТАСС. Възможните последици и пътищата за борба с този проблем са описани в статия в електронната библиотека bioRxiv.

"Открихме, че антитела от кръвната плазма на носителите на тежка форма на COVID-19 могат да се свързват с S-протеина на коронавируса и предизвикват много силен възпалителен отговор при взаимодействие с макрофагите. Това обяснява защо състоянието на много пациенти рязко се влошава в момента, когато се задейства адаптивният им имунитет", пишат авторите.

Според учените заразата с коронавируса SARS-CoV-2 води до развитие на тежко нарушение в работата на имунитета, масови възпаления, формиране на микротромби и други проблеми, които застрашават живота. Затова учените се опитват да разберат защо възникват тези състояния и как да се предотврати развитието им.

Група молекулярни биолози от нидерландия под ръководството на проф. Мено де Винтер от университета в Амстердам са открили възможната причина и заедно с това и обяснение защо преливането на кръвна плазма от преболедували COVID-19 може да не е безопасна терапия за болните.

Учените установили, че нарушенията в работата на макрофагите вследствие на взаимодействието на специфичното антитяло с белтъците на вируса не само ускоряват възпалението, но и способстват образуването на тромби и нарушават работата на кръвоносните съдове.

Наличието на тези нарушения заедно с възпалителната реакция сега се смята за една от главните причини за развитие на усложнения при пациенти с COVID-19.

Освен това биолозите са установили, че тези реакции могат да бъдат потиснати с веществото R406 - един от компонентите на лекарството фостаматиниб, което се прилага при тромбоцитопения. Това съединение блокира работата на ферментите на имунните клетки, които отговарят за производството на провъзпалителните сигнални молекули в макрофагите и карат други видове имунни клетки да атакуват тромбоцитите и съдовите стени.