17 млн. лв. ще отпусне МС за нова детска болница в Пловдив
Секция: Здраве
14 Юли 2020 16:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
17 млн. лв. ще отпусне МС за нова детска болница в Пловдив

/КРОСС/ С държавно финансиране ще започне строителството на нова детска клиника в Пловдив. Парите, които отпуска правителството, са близо 17 милиона лева. Това съобщи днес министърът на финансите Владислав Горанов. Заедно с председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова и на комисията по здравеопазване в НС Даниела Дариткова днес той се срещна с ръководството на университетската болница „Свети Георги".

Детската клиника в Пловдив е една от най-натоварените и обслужва пациенти от цялата страна.

проф Карен Джамбазов - директор на УМБАЛ „Св Георги" - Пловдив: За съжаление, сградите, в които е поместена в момента детската клиника на Южна България са построени на практика едната през 36 година, а другата през 1982 година.

Инфраструктурата не отговаря на модерните медицински стандарти. Затова от болницата преценили, че вместо в ремонт за милиони е по-добре да се инвестира в изграждането на нов педиатричен и онкохематологичен комплекс. И той да бъде свързан с базата на болницата.

проф Иван Иванов - ръководител на Детската клиника: Със клиниките по УНГ, хирургия, детска хирургия, неврохирургия, образна диагностика, КАРИТ - всичко това ще се намира на 50 метра разстояние. Така че това е една съвременна болница.

Общата стойност на проекта е около 17 млн лева. Днес финансовия министър пое ангажимент средствата да бъдат осигурени от фискалния резерв.

Владислав Горанов - министър на финансите: Половинчати неща няма да правим...почти 17 милиона допълнителна парична вноска в капитала на търговското дружество, която ще послужи за ресурс за финансиране на инвестиционния проект.

В дарителска кампания за нова сграда на детската клиника в Пловдив ученици, родители и лекари за две години събраха близо 160 000 лева. А Менда Стоянова и Даниела Дариткова се ангажираха лично с търсенето на възможности за държавно финансиране.

Менда Стоянова: Бяхме доста настоятелни, граничещи с нахалство, но мисля, че каузата си заслужава.

Даниела Дариткова: Сега виждаме възможност да се реализира тази детска клиника към УМБАЛ "Св.Георги", която ще изпревари по реализация националната детска болница.

До края на годината се очаква да стартират и обществените поръчки за новата сграда на педиатричния комплекс, който ще разполага с повече от 100 легла.