Патолог: Аутопсиите на случаи с COVID-19 откриват кръвни съсиреци в почти всеки орган
Секция: Наука
15 Юли 2020 08:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Патолог: Аутопсиите на случаи с COVID-19 откриват кръвни съсиреци в почти всеки орган

/КРОСС/ Аутопсиите на пациенти с коронавирус показват, че кръвни съсиреци от болестта присъстват не само в белите дробове, но и в "почти всеки орган", заяви патолог от Нюйоркския университет пред CNN.

Ейми Рапкевич (Amy Rapkiewicz), ръководител на катедрата по патология в Медицински център Лангон към Нюйоркския университет, определи новите констатации, които екипът й публикува в списание Lancet EClinicalMedicine миналия месец, като "драматични".

Когато вирусът бе открит за първи път, лекарите смятаха, че COVID-19 е респираторна болест като пневмонията, но вече научиха, че вирусът може да причини кръвни съсиреци. Това може да доведе до по-сериозни проблеми като инсулти, бъбречна недостатъчност, сърдечни възпаления и усложнения на имунната система.

Лекарите съобщиха по-рано, че в големи кръвоносни съдове, както и в белите дробове, сърцето, мозъка и кожата може да се появят прекомерно много кръвни съсиреци.

Новото проучване предполага, че кръвните съсиреци могат да засегнат и по-малки кръвоносни съдове.

"И това е драматично, защото макар че можеше да го очакваме в белите дробове, го открихме в почти всеки орган, който разгледахме при изследването по време на аутопсиите", споделя Ейми Рапкевич.

Трябва да се отбележи, че при аутопсиите бяха открити костно-мозъчни клетки, наречени мегакариоцити. Тези клетки "обикновено не се разпространяват извън костите и белите дробове", пояснява Рапкевич.

"Намерихме ги в сърцето и бъбреците, черния дроб и други органи", заяви тя пред CNN. „По-специално в сърцето мегакариоцитите произвеждат нещо, наречено тромбоцити, които са участници в съсирването на кръвта."

Изследователите планират да определят връзката между големите костно-мозъчни клетки и съсирването в малки кръвоносни съдове при коронавируса.