Сергей Станишев, президент на ПЕС: Протестите са предизвикани от чувството за несправедливост
Секция: ПОЛИТИКА
15 Юли 2020 09:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сергей Станишев, президент на ПЕС: Протестите са предизвикани от чувството за несправедливост

/КРОСС/ Протестите са предизвикани от чувството за несправедливост. Ако по-рано хората бяха склонни да търпят, сега те нямат тази склонност, заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев в ефира на "Здравей, България". Според него хората имат пълно право да протестират и да изразяват недоволството си. От ПЕС, като социалисти, подкрепят техните искания. А президентът на партията, заяви, че всеки има право да изрази недоволството си.

Повечето от анализаторите гледат за конкретните поводи за началото на протестите и пропускат това, което се случва в страната през последните три месеца. Във връзка с пандемията, има много дълбоки социално-икономически причини. Блокирането на икономиката доведе до това, че десетки хиляди загубиха работата си, а стотици хиляди живеят с намалени доходи. И ако по-рано хората свързваха двата края, то сега всички изпитват затруднения, каза Станишев.

Според него ситуацията в страната е довела до оголване на всички нерви и изключителна чувствителност към всеки дразнител и повод. Станишев е на мнение, че истинската причина за протестите е липсата на търпение в хората и дълбоко нараненото чувство на справедливост.

В повечето европейски страни правителствата влязоха в тежки бюджетни дефицити, за да помогнат на реалната икономика и хората. В България за май месец сме на излишък, което означава, че мерките на правителството не дават резултат. Това бездействие оголи всички нередности в управлението, добави президентът на ПЕС.

Според Станишев поведението на Корнелия Нинова е необяснимо. Той го определи като открит саботаж. Станишев отрече позицията на БСП да се формира от Васил Божков. Ние се намираме в политическа криза. Струва ми се, че всички политици трябва да проявят смирение. Те трябва да намерят изход от тази криза. БСП е намерил своя, още преди началото на протестите - вот на недоверие, обясни той.