Парламентарни избори в Северна Македония
Секция: СВЯТ
15 Юли 2020 12:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Парламентарни избори в Северна Македония

/КРОСС/ Първи избори в Република Северна Македония след смяната на името на страната. Вотът беше отложен с три месеца заради коронавируса и се приема като тест за проевропейските политики на бившия премиер Зоран Заев и социалдемократите.

Те ускориха евроатлантическата интеграция на страната чрез решаване на спора с Гърция за името и подписване на договор за добросъседство с България. Сега Северна Македония е член на НАТО и има покана за преговори с Евросъюза. ВМРО-ДПМНЕ на Християн Мицкоски отхвърля тази външна политика като отказ от македонската идентичност и обещава да преразгледа договорите с Гърция и България.

Основната албанска етническа партия - Демократичен съюз за интеграция начело с Али Ахмети - настоява за премиер-албанец. Социологическите данни сочат преднина за социалдемократите на Зоран Заев. Македонците гласуват три дни - в 1вия правото си на глас упражниха хората под карантина и с положителни за коронавирус тестове, във 2-ия - инвалиди и хронично болни, а днес пред урните ще застанат и всички останали граждани.