Откриха нов способ как да бъдем здрави и да удължим живота си
Секция: Наука
15 Юли 2020 12:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Откриха нов способ как да бъдем здрави и да удължим живота си

/КРОСС/ Учени от университета в Южна Калифорния откриха начин за запазване на здравето и удължаване на живота чрез въздействието върху специфичен хормон, се казва в публикация на изданието "Джърнал ъв джеронтолъджи".

По време на експерименти с дрозофили изследователите доказаха, че препаратът мифепристон RU-486 , който се използва за лечението на рак, на болестта на Кушинг и за прекратяване на ранна бременност, е способен да удължи живота на насекомите. По време на чифтосването самките получават от самците пептид, който предизвиква възпаления, вреди на здравето и съкращава продължителността на живота им. Оказало се, че мифепристонът блокира действието на тази молекула.

Изследователите изяснили, че ефектите на препарата приличат на тези, които се наблюдават при лекуваните с него жени. При насекомите ключова роля в реализирането на ефекта се пада на ювенилния хормон. Той участва в развитието на винарките по време на целия им живот - от яйцето до личинката и до възрастния екземпляр.

Половият пептид усилва действието на ювенилния хормон, в резултат на което метоболизмът се превключва на процеси, изискващи повече енергия за поддържането на функциите на организма. Това способства за възникването на възпаления и насекомите стават уязвими от токсични молекули.

Резултатите от експериментите показали, че мифепристонът препятства превключването на организма в патогенен режим.

Освен това се оказало, че ефектът на препарата се разпространява и върху други организми, включително и червеите. Тъй като дрозофилите и червеите еволюционно са много отдалечени помежду си, както и от човека, учените се надяват мифепристонът да окаже същото въздействие и в хуманната медицина.