Търсят се роботи-готвачи
Секция: Технологии
15 Юли 2020 12:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Търсят се роботи-готвачи

/КРОСС/ Умели роботи-готвачи, които могат да приготвят бургери и да пекат хляб, са все по-търсени, тъй като кухните на заведенията се опитват да осигурят дистанция между служителите и клиентите заради Covid-19, информира Асошиейтед прес.

От тази есен американска верига за бургери ще изпробва робота Флипи, който може да приготвя пържени картофи и други храни.
Автоматизираният помощник може да освободи служителите и от други задачи като дезинфекция на маси или обработка на нарасналия брой заявки за доставки. В момента Флипи струва 30 000 долара и има месечна такса от 1500 долара за поддръжка.

Роботите за хранителни услуги бяха тенденция и преди пандемията, тъй като болници, кафенета в университетски кампуси и други се опитваха да посрещнат търсенето на свежи персонализирани опции 24 часа на ден, запазвайки контрола върху разходите за труд.
Роботите-готвачи не винаги са били успешни. Ресторант в Бостън с кухня, която се управлява от роботи, затвори през ноември, за да преработи менюто си.

Стартъпът от Силициевата долина Zume, който правеше пици с роботи, спря бизнеса с пици през януари. Сега произвежда маски за лице и биоразградими контейнери за храна, която се консумира извън заведенията.