Държавната агенция за закрила на детето с нов партньор за национална телефонна линия за деца 116 111
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Юли 2020 11:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Държавната агенция за закрила на детето с нов партньор за национална телефонна линия за деца 116 111

/КРОСС/ Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД)ще си партнира с Виваком в изграждането на изцяло нов софтуер за управление на Центъра за обаждания на Националната телефонна линия за деца 116 111.

Линията на Агенцията за закрила на детето работи денонощно, 7 дни в седмицата и е безплатна за трите мобилни оператора. Тя дава възможност на деца и възрастни да съобщят за дете в риск, както и да споделят своите въпроси и проблеми и да получават съвети и психологическа подкрепа от консултантите.

Новият софтуер позволява лесно пренасочване на обажданията на линията към спешен номер 112 и Районите управления на МВР, Отделите за закрила и други институции без това да прекъсва работата на консултантите в нея. Подобрението в системата е необходимо, за да може тя да издържа на по-голямо натоварване и бъдат приети максимален брой позвънявания, за да се окаже подкрепа на всяко дете в риск.

Цялото решение функционира във високо защитена среда - от CLOUD-базираната сървърна среда, предоставена от Виваком, до работните места на консултантите. Новият софтуер генерира голям брой справки и статистики на обажданията, което повишава ефективността на реакцията. Националната телефонна линия за деца осигурява пълна защита на данните и гарантира анонимност на обажданията. На нея се правят и консултации с цел получаване на информация за конкретен случай на дете в риск, а също и се оказва психологическа подкрепа на деца и семейства.

Важно е да се знае, че е отговорност на всеки, който има информация за малтретирано дете или дете в риск, да подаде сигнал към съответните органи или директно на телефон 116 111, за да подпомогне борбата срещу насилието над деца.