Младите българи са най-неграмотни цифрово в ЕС
Секция: Технологии
15 Юли 2020 12:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Младите българи са най-неграмотни цифрово в ЕС

/КРОСС/ България е на предпоследно място в Европейския съюз по цифрова грамотност на младежите, предаде репортер на БГНЕС.

У нас 58% от младите хора на възраст между 16 и 24 години могат да се похвалят с основни или над основни цифрови умения. По-зле от нас е „вечният ни конкурент" Румъния, където този процент е 56. В дъното на класацията заедно с нас са още Италия с 65% и Унгария с 68%.

На ти с цифровите технологии са младите хора в Хърватия, където умения за работа с технологиите на бъдещето имат 97% от младите. Високата цифрова грамотност е характерна за Естония, Литва и Холандия над 93%, а също така за нашата южна съседка Гърция - 92%.

Изследването на Евростат показва, че през 2019 г. четирима от петима млади европейци (80%) на възраст от 16 до 24 години имат основни или над основни цифрови умения. Това е с 24 процентни пункта (п.п.) по-високо от дела на лицата на възраст от 16 до 74 години (56%).

През последните месеци много младежи трябва да учат онлайн заради пандемията от коронавирус, която затвори училищата и университетите на Стария континент. По тази причина цифровата грамотност придобива все по-голямо значение за бъдещето на Европа и нейната конкурентоспособност.