Водното огледало на частна ВЕЦ преля
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Юли 2020 12:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Водното огледало на частна ВЕЦ преля Хора в Кадиво газят във вода до колене, за да отидат от едната страна на селото до другата, преминавайки под жп подлез

/КРОСС/ Частна малка ВЕЦ централа наводни път в Кадиво. Хора газят във вода до колене, за да отидат от едната страна на селото до другата, преминавайки през жп подлез. При автомобилите пък водата достига почти до праговете им и всеки минава на късмет, съобщава "Марица".

Това е единственият път, който се ползва, за да пресечем от едната страна на селото до другата, тъй като жп линията разделя Кадиево на две, разказват местните. Според тях това е истински ад. "Трябва да избираме или да рискуваме живота си през жп линията , или да запретваме крачолите и да газим във вода" , оплакват се в селото.

Работници на кметството непрекъснато почистват шахтите, но водата от водното огледало на мини ВЕЦ-а избива и наводнява пътя. Според кадиевци тя се задържа във водното огледало на съоръжението. Мини ВЕЦ-а в Кадиево е инвестиция за 5 млн. евро на ЕТ „Нат 2004". Собственикът й Васил Тасев е първият в България, който получи отстъпено право на строеж от Министерския съвет.

Всички централи, изграждани досега от частни фирми, не са имали такова разрешително и на практика съоръженията им са притежание на държавата. ВЕЦ-ът край Кадиево произвежда 10 милиона киловатчаса еленергия годишно. Обектът е вдигнат в коритото на река Въча, а в близост е изградено водно огледало като част от съоръжението. През февруари обаче експерти на ВиК -Пловдив допуснаха, че водното огледало на минивеца е причина за завишените нива на манган, засечени във водата на село Брестовица, което е само на няколко километра от Кадиево.

Водното огледало, което е част от минивеца, е променило потока на подводните води и това е довело до замърсяването на питейната вода. Сондажът с най-високо съдържание на манган , който захранва Брестовица, бе спрян временно през февруари, а селото мина на водоноски. Днес обаче селото търси помощ от различни институции заради лошото качество на водата. Хората обясняват, че тя не става за пиене, тъй като тече с цвят на кока-кола и се страхуват от мангана в нея. В Брестовица вече е създадено сдружение "Живот за Брестовица", а жители заплашват с протест, ако проблемът с водата не бъде решен.

video: https://www.youtube.com/watch?v=ESlufopoRtc&feature=emb_logo