Apple спечели ключова битка за €14 млрд. срещу ЕК
Секция: Технологии
15 Юли 2020 18:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Apple спечели ключова битка за €14 млрд. срещу ЕК

/КРОСС/ Apple спечели ключовото съдебно дело срещу Европейската комисия, която настояваше, че американската компания трябва да върне на Ирландия 13 млрд. евро данъци (14 млрд. евро с лихвите). Дъблин е опростил тези средства под формата на данъчни облекчения, но Брюксел настояваше, че това е неправомерна държавна помощ. В крайна сметка развръзката е ключова за борбата на ЕС срещу „сладките" данъчни сделки на интернационалните компании.

Дългоочакваният развой на казуса е от особена важност за европейските антитръстова офанзива срещу корпорациите през последните години. Решението на генералния съд на ЕС обаче показва, че ЕК не е успяла да докаже правотата си.

В свое решение отпреди четири години Европейската комисия заяви, че Apple се е възползвала от незаконна държавна помощ чрез две ирландски данъчни постановления, намалявайки изкуствено данъчната ѝ тежест за повече от две десетилетия, достигайки нива от 0.005% през 2014 г.

По-рано анализатори коментираха, че евентуалното поражение за еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер по делото с Apple може да отслаби или забави висящите съдебни случаи срещу сделките на други международни компании, като Ikea и Nike с Нидерландия, както и споразумението на Huhtamaki с Люксембург.

Вестагер превърна данъчната реформа в централна тема на своето управление, но миналата година съдът отмени искането й Starbucks да върне на Нидерландия 30 млн. евро под формата на опростени данъци. При друг случай съдът отхвърли и решението й относно белгийска данъчна схема, обхващаща 39 мултинационални компании.

Що се отнася до делото срещу Apple, и гигантът, и ирландското правителство решиха да обжалват решението на Комисията. Аргументът на американската компания бе, че заповедта за връщане на данъци „противоречи на реалността и здравия разум".

Ирландия, Apple и Европейската комисия имат два месеца да решат дали искат да обжалват последното решение на съда и потенциално да го отнесат до най-висшия съд на ЕС.

На пръв поглед приход от 14 млрд. евро с лихвите изглежда като добре дошъл за попълването на държавната хазна, особено на фона на коронакризата. Дъблин обаче се стреми да защити статуквото и да остане място с благоприятен данъчен режим, който през годините му спечели 250 000 многонационални работодатели.

Развръзката идва на фона на готвените данъчни реформи в Европейския съюз. ЕК отправя поглед към държавите членки с ниски данъци и техните „изгодни" корпоративни режими за облагане, тъй като натискът върху европейските политици се засилва вследствие на коронакризата.