Почина актьорът Васил Стойчев
Секция: КУЛТУРА
15 Юли 2020 13:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Почина актьорът Васил Стойчев

/КРОСС/ Почина актьорът Васил Стойчев. Един от най-достойните и най-уважаваните наши актьори си е отишъл от този свят, малко преди да навърши 85 години, съобщиха от Съюза на артистите в България.
На снимката: Виолета Бахчеванова и Васил Стойчев по време на церемонията по връчване на наградите "Икар" на Съюза на артистите през 2013 година. БГНЕС/БОБИ ТОШЕВ/АРХИВ

„Аз си мисля, че великата сила на театъра и неговата вечност имат връзка с факта, че във всеки човек той е нещо вродено. Всеки обича театъра", припомнят от САБ думите на Стойчев.

Поклонението ще се състои на 18 юли, събота, в 11:00 ч. във фоайето на Народния театър.

Васил Стойчев е роден на 29 септември 1935 г. в град Кюстендил в семейството на фотограф - „Фото Бански". Завършва Образцов икономически техникум в София, една година учи във ВИИ „Карл Маркс" и През 1954-1959 е студент във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов" със специалност актьорско майсторство в класа на професор Филип Филипов.

Заедно с колегите си Виолета Бахчеванова, Лили Райнова, Асен Кисимов, Вълчо Камарашев и Живко Гарванов е разпределен в Драматичен театър „Адриана Будевска" Бургас. През 1960/61 заедно със съпругата си Виолета Бахчеванова е назначен в Народния театър, където прекарва 50 години от творческата си кариера. Има изяви и на сцената на Театър 199. Стената на славата пред театъра пази спомена за Бахчеванова и Стойчев с отпечатъци, послание и шарж.

Играе и в Радиотеатъра в БНР и в телевизионния театър.

Васил Стойчев е носител на наградата „Икар" на Съюза на артистите в България „за изключителен творчески принос към българския театър" през 2013 г..

Поклон пред светлата му памет!