„Шпигел“: Безредици по време на антиправителствените протести в София
Секция: Коментари
15 Юли 2020 13:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Шпигел“: Безредици по време на антиправителствените протести в София

/КРОСС/ Те скандират "мафия" и обвиняват българското правителство в корупция: в София протестите не спират. Демонстрантите се опитаха да проникнат в бившата централа на комунистическата партия, се казва в материал на германското издание „Шпигел".

В България продължават протестите срещу правителството на премиера Бойко Борисов. Хиляди вече обикаляха улиците през уикенда и в понеделник. Снощи имаше масови безредици при демонстрации в столицата София: някои протестиращи се опитаха да влязат в бившия щаб на бившата управляваща държавата комунистическа партия, където сега се помещават офисите на парламентаристи, се казва в статията.

Протестиращите разбиха входната врата, но бяха спрени от полицията, за да не могат да влязат в сградата. Шестима демонстранти бяха арестувани, заяви заместник-директорът на СДВР Антон Златанов.

Демонстрантите призовават за оставката на премиера Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Опозиционните социалисти (бившата БКП - бел. „Шпигел") искат да внесат в НС предложение за вот на недоверие срещу правителството за предполагаема корупция. Те призоваха българите да излязат на протест пред сградата на парламента, за да подкрепят хода им. Очаква се гласуването да се проведе следващата седмица. Всички предишни гласувания за недоверие бяха отхвърлени от управляващото мнозинство.

Премиерът Борисов заяви по-рано през почивните дни, че правителството му ще остане на власт. Министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на отбраната Красимир Каракачанов също заявиха във вторник, че правителството няма да се оттегли. Следващите редовни парламентарни избори ще бъдат през март 2021 г.

Безредиците бяха шестият поред протест. Бяха хвърлени две самоделни бомбички, при което бяха ранени двама демонстранти. Според полицията участниците в протеста хвърляли бутилки с ацетон и кутии с червен цвят. Двама полицаи са ранени. Зам.-директорът на СДВР Златанов обвини "провокатори" за безредиците.

Масираното полицейско присъствие попречи на насилието да ескалира още повече. Демонстрантите продължиха да скандират "Мафия!" Те искат да продължат протестите си, пише „Шпигел".