Да.., ама НЕ! Община Балчик не подкрепи нито едно искане на най-големите хотелиери и инвеститори в общината
Секция: Туризъм
18 Юли 2020 12:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Да.., ама НЕ! Община Балчик не подкрепи нито едно искане на най-големите хотелиери и инвеститори в общината

Да се опрости дължимия туристически данък в размер на 50% за 2020 г бяха едно от исканията на туристическия бранш

/КРОСС/ Нито едно от предложенията на едни от най-големите инвеститори, работодатели и представители на туристическия бранш в община Балчик не бяха приети по време на заседанието на Временната комисия, която бе сформирана към Общинския съвет, за да разгледа исканията за справяне с последствията от пандемията Covid-19, съобщава bgtourism.bg

Предложенията на едни от най-големите инвеститори, работодатели и представители на туристическия бранш в община Балчик не бяха приети по време на заседанието на Временната комисия, която бе сформирана към Общинския съвет, за да разгледа исканията за справяне с последствията от пандемията Covid-19


„Заедно с други партньори, представители на туристическия бранш и инвестотори в община Балчик изпратихме писма до кмета и представителите на Общинския съвет с няколко конкретни предложения за подкрепа на най-важния за бюджета на Общината отрасъл - туризма, в тези тежки времена на криза и борба за оцеляване, споделя Красимира Стоянова - „Албена" АД

Имахме следните конкретни предложения: да се отложи внасянето на туристическите данък за 6 месеца и да се опрости дължимия туристически данък в размер на 50% за 2020 г., да се намалят сумите за данъците за недвижим имот и данък смет за 2020 и 2021 година, за месеците октомври - май (нисък сезон) туристичеки данък да има твърда ставка за всички категории в размер на 0.30 стотинки на човек на ден, за месеците юни - септември (висок сезон) да се върнат ставките, действащи до 2019 г. Част от тези мерки, предложени от нас към местните власти, са вече одобрени в други съседни общини, добави още Красимира Стоянова.

„Вчера като хотелиери очаквахме разбиране от страна на Временната комисия, в диалог да достигнем до адекватни мерки, които да облекчат и спомогнат туризма в Общината, но получихме неуважение - бяха отвхвърлени нашите предложения - коментира решението на общината Максим Секов изпълнителният директор на ваканционно селище „Терма вилидж".

Комплексът ни „Терма вилидж" е работодател на над 250 души. В момента на работа са 120 човека, ние имаме запълняемост от около 15-20 % в момента, работим на загуба и някак си оживяваме и се стараем да задържим хората, които работят при нас от много години.

Направихме инвестиции за на над 50 милиона евро в община Балчик за последните 5 години, имаме изградени с наши средства общински пътища, тротоари, дарили сме средства на църквата.

През всички тези година работихме за модерното развитие на Кранево в областта на туризма. Имахме само една молба в тези катастрофални времена за туризма - да бъдат разгледани нашите предложения от всички хотелиери и да се гласува за тези поправки, но не получихме разбиране.

С това свое гласуване местната власт в лицето на общински съветници във времената комисия показа своето неуважение и незаинтересованост за бъдещото развитие на туризма в общината", сподели разочарованието си Максим Секов.

„Желанието е едно, но имаме ли право?!", каза пред присъстващия бизнес Симеон Господинов, който е председателят на комисията и общински съветник. Като хотелиер той сподели, че също е засегнат, работи се на загуба. „Тази година е малко вероятно и възможно да направим нещо. Разумен ход е намаляването на туристическата такса за догодина", коментира той. Това предложение направи и колегата му Илиян Станоев. Неговото антикризисно предложение е да се върне за 2021 г. старият размер на туристическия данък от 2019.

Като законосъобразно именно това членове на комисията, но то не събра мнозинството от гласовете. На този етап не е ясна „дупката в общинския бюджет", мотивира вота „въздържал се" единият от членовете Владимир Лафазански.

Председателят на комисията и общински съветник Симеон Господинов сподели очакванията си, че въпросът за размера на туристическия данък ще се обсъжда наесен с бюджета. Комисията ще изготви доклад за работата си, който ще бъде внесен в местния парламент, а дали данъкът ще бъде намален през 2021 година, ще стане ясно до декември т.г., когато е крайният срок за изменения, валидни за следващата година