Европейският парламент се обяви в защита на храма „Св. София” в Истанбул
Секция: Православие
18 Юли 2020 19:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Европейският парламент се обяви в защита на храма „Св. София” в Истанбул

/КРОСС/ Европейският парламент се обяви в защита на храма "Св. София" в Истанбул. Членовете му изпратиха писмо до върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел и до генералния секретар на ЮНЕСКО Одри Азуле за предприемането на съответните действия в защита на храма "Св. София" в Истанбул.

В писмото, инициирано от заместник-председателя на ЕП Вангелис Меймаракис, се апелира още да бъдат защитени международните споразумения и рамката на ЮНЕСКО.

По думите на евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев, призивите на международната общност в защита на "Св. София" са отекнали и в ЕП. Той е сред членовете на Европейския парламент, подписали писмото.

Държавата, на чиято територия е обектът, трябва да гарантира, че не се правят промени в изключителната универсална стойност на имота. Всяка промяна изисква предварително уведомление от съответната страна до ЮНЕСКО и след това, ако е необходимо, разглеждане от Комитета за световно наследство, обясни Радев, като се позова на посочените в писмото аргументи.