Гръцките хотелиери негодуват срещу задължителните тестове на „Промахон“
Секция: Туризъм
19 Юли 2020 13:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гръцките хотелиери негодуват срещу задължителните тестове на „Промахон“

/КРОСС/ Гръцката федерация на хотелиерите (POX) настоява за единен подход за справяне с отрицателното въздействие върху резервациите, причинено от последните действия на правителството, съобщава „Аргофилия“.

След ръст на положителните тестове за COVID-19 на туристи от съседни страни, официалните служители въведоха задължителни тестове на граничния пункт „Промахон“. Служители на POX казват, че новото тестване е причинило спад в резервациите в хотели в Северна Гърция.

Гръцкият министър на туризма Хари Теохарис и неговият заместник Манос Консолас получиха петиция от POX, заявяваща, че засиленото тестване е причинило несигурност и объркване сред туристите.

Хотелиерите сигнализират, че новите процедури в средата на рестартирания туристически сезон са накарали хората да се откажат или да не успеят да резервират почивки. POX казва, че прогнозите за 40-50 процента нива на заетост са спаднали до 20 процента и не се очаква да надхвърлят тази цифра в рамките на годината.

В Крит дори и в най-популярните курорти хотелите са със заетост в диапазона от 20-30%, още преди мерките на „Промахон“ да влязат в сила.

Според POX, с обявяването на такива мерки Атина „създава лоша репутация на определени дестинации“. Хотелиерите твърдят, че така се създава „фалшиво впечатление“ и че пътниците имат по-малко доверие.

По-рано гръцкият премиер Кириакос Мицотакис призова служителите си да не облекчават вече предприетите здравни мерки и да продължат стриктно да ги прилагат, за да защитят както жителите на страната, така и пристигащите в нея.