Дончев: Ще стоим, докато има полза и не се скъса връзката с гражданите
Секция: ПОЛИТИКА
20 Юли 2020 12:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дончев: Ще стоим, докато има полза и не се скъса връзката с гражданите Корупцията е хронично заболяване на българското общество, заяви вицепремиерът

/КРОСС/ "Има ли корупция в България? Има! Корупцията е хронично заболяване на българското общество и държава. Големият ни проблем е, че сме се научили да живеем с нея. Българската държава трябва да събере сили да приключи с това хронично заболяване, каквото и да му коства", заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на дебатите по вота на недоверие, внесен от БСП на тема "Провал в политиката на противодействие на корупцията".

Той подчерта, че корупцията не се бори с думи и хайки, а с институции и закони. Дончев попита къде е мнозинството в парламента, което ще използва законите и институциите по най-добрия начин.

"Има ли мнозинство от хора с такава биография, с такъв запас от съобщения в телефони, с такива портфейли и жилища, които да имат силата и волята да използват законите по най-добрия начин?! Какво би променил един нов парламент, в който 10-20% от вас ще бъдат други?", настоя ядосаният Дончев.

"Рестарт на държавата означава временна сърдечна недостатъчност на българското общество. Правителството ще стои, докато има смисъл, полза и докато може да не се е скъсала връзката с гражданите", обяви вицепремиерът. 

Дончев завърши изказването си с думите на Аристотел, че не е най-важно да спечелиш войната, а да организираш мира.

След изказването му депутатите отложиха за утре гласуването по вота на недоверие срещу правителството. 177 гласували народните представители - 176 гласа "за", 0 "против", 1 "въздържал се". Извънредното пленарно заседание ще се проведе утре от 11:30 часа.