Астрофизици създадоха най-голямата 3D карта на Вселената
Секция: Наука
20 Юли 2020 14:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Астрофизици създадоха най-голямата 3D карта на Вселената

/КРОСС/ Астрофизици показаха най-голямата досега 3D карта на Вселената, резултат от анализ и проучвания на повече от четири милиона галактики, предаде АФП.

„Усилията на стотици учени от около 30 институции по света са довели до създаването на картата, която е пълната история за разширяването на Вселената”, заяви Уил Пърсивал от Университета във Ватерло в канадската провинция Онтарио.

В проекта, стартиран преди повече от две десетилетия, изследователите са вложили “най-точните измервания на историята на разширението на Вселената в най-дълго изучавания досега космически период”, се казва в изявление на авторите.

Картата разчита на най-новите наблюдения на Sloan Digital Sky Survey (SDSS), озаглавена “удължено осцилационно спектроскопско изследване на Барион” (eBOSS), с данни, събрани от оптичния телескоп в Ню Мексико за последните шест години.

Младата Вселена след Големия взрив е сравнително добре позната чрез обширни теоретични модели и наблюдение на космическия микровълнов фон – електромагнитното излъчване на зараждащия се космос.

Проучванията на галактиките и измерванията на разстояния също допринесоха за по-доброто разбиране на процеса на разширяването на Вселената в продължение на милиарди години.

Кайл Доусън от Университета в Юта, който представи картата, заяви, че „изследователите са работили в продължение на пет години, използвайки най-съществените проучвания в космологията през последното десетилетие”.

Астрофизикът Жан-Пол Кнайб от Швейцарския федерален технологичен институт (EPFL) в Лозана, който инициира eBOSS през 2012 г., заяви, че целта е била да се създаде „най-пълната 3D карта на Вселената през целия живот на Вселената“.

За първи път изследователите показаха “небесни обекти, които показват разпределението на материята в далечната Вселена, галактики, които активно образуват звезди и квазари”.