Със “Со кротце, со благо и со малце кьотек” протестиращите поискаха оставка
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Юли 2020 09:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Със “Со кротце, со благо и со малце кьотек” протестиращите поискаха оставка

/КРОСС/ Хиляди се събраха на 12-ият ден на антиправителствени протести в страната. Протестът продължи да се провежда пред Народното събрание, където започна още в 7.00 ч. сутринта.

Множеството скандираше “Оставка”. На паметника на Цар Освободител бе разпънат транспарант, на който пише “Бойко, иди си!”. За кратко бе блокирано и кръстовището на Орлов мост.

Сред плакатите, които носеха гражданите, можеше да се прочетат и думите, приписвани на министър-председателя Андрей Ляпчев: “Со кротце, со благо и со малце кьотек”.

“Хазартът не е Божков” и “Добре дошли в чакалнята на тоталния монопол над бизнеса” са сред другите плакати.

„Аз съм от Бургас. Тук сме цялата игрална индустрия. Протестираме във връзка с приетата на второ четене поправка в Закона за хазарта”, каза Милен Тотев. Мирослав Младенов обясни, че те се събрали днес в знак на протест срещу кампанията, която, по думите му, се подела от цялата държава по очерняне на хазартния бизнес и игралната индустрия. „Очевидно с приемането на поправките в този закон крайната цел е затварянето на хазартния бизнес и на игралната индустрия и монополизирането й от определени кръгове, които за нас в момента не са известни, но посоката е съвсем очевидна”, посочи мъжът.

За Виктор това е 11-ят му ден на протест. „Тук съм защо изключително много искам да покажа гласно, че това, което продължава, трябва да спре”, заяви той и допълни: “Начинът, по който това правителство управлява, трябва да спре, защото е извън рамките на това, което аз считам за морално, за право, и за стойностно”, посочи младият мъж.

„Ние протестираме основно срещу избирането на Гешев”, каза Валери, който не е сам на протеста днес. По думите му, оставката на правителството е втората цел на протеста. „Трябва да има добра съдебна реформа”, каза той.

Антиправителствени протести се проведоха и в други градове на страната.

Стотици граждани на Стара Загора се събраха за пореден ден на антиправителствени протести в града. За първи път сред протестиращите бе издигнато и чучело на премиера Бойко Борисов.

То бе начело на шествието, което стигна до офиса на партия ГЕРБ в града, където куклата бе запалена и изгорена.

Исканията на протестиращите са оставка на цялото правителство и на главния прокурор Иван Гешев.

Жителите на Смолян също поискаха оставката на кабинета “Борисов 3” и на Гешев. На 12-ия ден от антиправителствените протести малък брой протестиращи се събраха пред общината в града и скандираха “Оставка”.След митинга, те тръгнаха на шествие до стария център на града. Заради протестите временно беше блокирано едното платно на бул. “България”.

 

*Снимка: БГНЕС