Буруджиева: Случилото се в метрото е терористичен акт
Секция: Коментари
21 Юли 2020 12:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Буруджиева: Случилото се в метрото е терористичен акт

/КРОСС/ „Онова, което се направи в метрото, е терористичен акт”, заяви пред NOVA политологът Татяна Буруджиева по повод спирането на тока в столичното метро в понеделник.

„Задържани бяха разни хора, но сега са пуснати. Да кажат, че полицията можела да ги спре, но къде била тя, е просто наглост. Искам хората да знаят, че могат да живеят спокойно, независимо дали някой протестира, или не. Ако утре вашите деца са в метрото в такъв момент? Не може тероризмът да се оправдава", коментира още тя.

„Всичко си има някакви граници, дори и протестът. Може да изразяват недоволство, без да се застрашава животът на хората. Искам протестиращите да дадат отговор. Демонстрациите контролирт и изискват от политиците, но не може да дават решения", категорична е Буруджиева.

„Във времена на размествания и голяма политическа и обществена динамика обичайните правила са временно суспендирани. Това е характеристика на революциите”, посочи социалният антрополог Харалан Александров. И допълни: „Затова в такива моменти избуява разрушителното и психопатно поведение”.

Според него на протестите има две основни групи от хора - едната иска промяна, а другата - властта.

"Гешев и Борисов са персонализирани, защото те ефективно упражняват власт. Правителството и прокуратурата са свръхактивни, постоянно нещо правят нещо и доста хора са разстроени от това", каза още Александров.

Според него протестиращите не искат оставката на президента Румен Радев, не защото много го харесват, а защото "той се държи не като човек с власт, а като претендент за власт".