Учени: Най-вероятно е да се заразим с коронавирус вкъщи
Секция: Наука
22 Юли 2020 08:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учени: Най-вероятно е да се заразим с коронавирус вкъщи

/КРОСС/ Южнокорейски епидемиолози установиха, че хората са с най-голяма вероятност да се заразят с новия коронавирус вкъщи при контакт с инфектирани членове на семейството, предаде Ройтерс.

Проучването беше публикувано от Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ на 16 юли. Били проследени 5706 пациенти с позитивни тестове за новия коронавирус и други 59 хиляди души, които са влезли в контакт с тях. Било установено, че само в 2 процента от случаите инфектирането е станало извън домашни условия. А при 10 процента от заразените патогенът се е предал от членове на техните семейства.
Нивото на предаване на заразата е било по-високо, когато първите инфектирани в семейството са били тийнейджъри или хора от третата възраст.

"Това се дължи на факта, че тези възрастови групи са в по-близък контакт с останалите членове на семейството", заяви авторът на изследването Ън Кион Жон, директор на Корейските центрове за контрол и превенция на заболяванията.
Установено било, че децата под 9-годишна възраст по-рядко пренасяли заразата и в повечето случаи били асимптоматични и било по-трудно да се установи кога предават коронавируса.

Събраните данни били от периода 20-януари-27 март по време на пика на пандемията в Южна Корея.