МЗ отделя 242 хил. лева за борба срещу цигарите, алкохола и наркотиците
Секция: Здраве
22 Юли 2020 11:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МЗ отделя 242 хил. лева за борба срещу цигарите, алкохола и наркотиците

/КРОСС/ С две национални програми страната ни се бори срещу вредните зависимости, съобщиха за БГНЕС от Министерство на здравеопазването.

Дейностите за ограничаване на тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол в Република България се изпълняват съгласно Национална програма за превенция на хроничните незаразни болести (НППХНБ) 2014-2020 г., за които здравното ведомство отделя 190 000 лева.

Тези за ограничаване на употребата и злоупотребата с наркотични вещества се изпълняват съгласно Национална стратегия за борба с наркотиците (НСБН). Бюджетът там е 152 000 лева.

От здравното ведомство обясняват, че средствата по първата програма са насочени за: Повишаване на нивото на информираност, обучение и включване на населението в дейности по програмата 47 000 лв.; Изграждане на капацитет и умения за консултиране и подкрепа у медицински и немедицински специалисти - 17 500 лв.; Реализиране на дейности, насочени към ранно откриване на водещите хронични незаразни болести - 125 500 лв.

Тези дейности се изпълняват целогодишно от Регионалните здравни инспекции и Националния център по опазване на общественото здраве и анализи.

По НППХНБ от посочените финансови средства 40 000 лв. са разпределени на 28-те РЗИ в страната за провеждане на съответните дейности.

През 2019 година в страната са реализирани значителен брой дейности по промоция на здраве и профилактика на болестите сред деца и ученици. Те са насочени към ограничаване на рисковите фактори, свързани с начина на живот (тютюнопушене, нездравословно хранене, ниска физическа активност, употреба на алкохол и други); биологичните фактори на риска за хроничните незаразни болести - повишено артериално налягане и затлъстяване; пътнотранспортен травматизъм и други.

Ограничаване на тютюнопушенето

По инициатива на СЗО традиционно са отбелязани два световни здравни дни: 31 май - Световен ден без тютюн на тема „Тютюнопушене и здраве на белите дробове" и 21 ноември - Международен ден без тютюнопушене на тема „Спри сега, за по-добро здраве утре". Организирани са и проведени информационни кампании, целящи повишаване на информираността на хора от различни възрастови и целеви групи.

Проведени са скринингови кампании за измерване на въглеродния монооксид в издишан въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи и определяне на степента на никотинова зависимост, посредством изнасяне на Консултативния кабинет за отказване от тютюнопушене (ККОТ) за млади хора в средни училища и професионални гимназии.

Ограничаване на злоупотребата с алкохол

Организирани и проведени са информационно-образователни кампании: „Алкохолът е враг на здравето и ума", „Шофирай отговорно и безопасно!", Месец на трезвеността с мото „Алкохолът е грешният избор" - насочени предимно към млади хора, с цел повишаване нивото на знанията им по отношение на вредите, причинени от употребата и злоупотребата с алкохол. Кампаниите включват срещи с алкохолзависими пациенти, демонстрация на алко-очила, състезания, семинари: „Употреба и злоупотреба с алкохол - последствия", „Повишаване на здравната култура" и др.; излъчени са филмите „42 градуса", „Път без изход" и „Несъобразена скорост"; проведени са масови мероприятия - Базар на открито под мото „Не на алкохола! Да на любовта!" (14 февруари) и разпространение на ЗОМ.

Ежегодно се организира и мащабният Национален ученически конкурс „Посланици на здравето", реализиран в рамките на програмата.

През 2019 г. в конкурса, провеждан за 11-та поредна година, участваха рекорден брой ученици - над 1989 от I до XII клас от цялата страна, заедно с техните учители и родители. Проведени са 2 332 дебата и дискусии, 2 788 спортни прояви и 1706 туристически похода, разработени са 85 интернет сайта и електронни книги за здравословен начин на живот. От всички участвали проекти са отличени 46, в следните области: ограничаване на рисковите за здравето фактори; разработване на интернет книги и образователни материали; проведени дейности сред природата; физическа активност; организирани концертни и театрални представления