Димитър Аврамов, политолог: Този парламент е изчерпан
Секция: ПОЛИТИКА
22 Юли 2020 12:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Димитър Аврамов, политолог: Този парламент е изчерпан

/КРОСС/ Този парламент е изчерпан. Народното събрание и протестиращите говорят на различен език, а по време на вота видяхме вътрешнопарламентарен дебат, който по никакъв начин не засяга хората отвън. А протестът иска да се спре ползването на държавата в частна полза, коментира в БТВ „Тази сутрин" политологът Димитър Аврамов.

Това, което се случва в момента е сериозно. Протестите са сериозни и не трябва да бъдат подценявани. Около 400 000 души са участвали по някакъв начин в протестите по някакъв начин, не по едно и също време, но това сочи, че недоволните са много, разкри социологът Кънчо Стойчев.

Поводите за протестите са много, но основната причина е, че България е на последно място в Европа по развитие по всякакви параметри, което не се е случвало дори по време на социализма, смята Стойчев, който даде за пример Румъния, където има негов персонал и минималната заплата там е двойно по-голяма от тази в България.

ДПС са в сложна позиция. От години те са в официална изолация и не могат да влязат явно във властта, затова търсят други подходи, отбеляза Аврамов, който посочи искането на координаторите на ГЕРЕБ на оставката на министрите Владислав Горанов, Младен Маринов и Емил Караниколов. Това поставя въпроса кой управлява, щом като в ГЕРБ се говори, че те не контролират министрите в правителството, смята Аврамов.

Това, което изяжда главата на управляващите, е една арогантност без мярка, смята Кънчо Стойчев.

Не трябва да се хвалим с парите от Европа - десетки милиарди са идвали, близо 100 милиарда, но въпросът е дали се използват ефективно, каза социологът.

Властта трябва да потърси път към протестиращите, но това ще бъде обвързано с оставка на настоящото правителство и дали ще има втори мандат в сегашния парламент за ГЕРБ, смята Аврамов.

Според Кънчо Стойчев ГЕРБ трябва да помисли за „контролирано оттегляне от властта", защото другият вариант е неконтролируемо оттегляне под натиска на обстоятелствата.