Кипър очаква пет пъти по-малко туристи през август
Секция: Туризъм
22 Юли 2020 18:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кипър очаква пет пъти по-малко туристи през август

/КРОСС/ Кипър очаква туристите през август да бъдат пет пъти по-малко в сравнение с миналата година. Правителството беше принудено да ревизира прогнозите от април за летния туристически сезон. Същевременно страната е с много малко нови случаи на коронавирус.

Около 100 000 туристи се очаква да почиват в Кипър през август, което е едва 18% от чуждестранните гости през август 2019 г. Това е и с 50% по-малко от първоначално обявената цел на правителството за 200 000 пристигнали курортисти в най-силния туристически месец. Новите ревизирани прогнози обяви заместник-министърът на туризма Савас Пердиос.

Миналия август средиземноморската страна прие над 550 000 туристи.

В най-добрия случай за цялата година Кипър ще посрещне 20-25% от туристите, дошли тук миналата година, а загубите в отрасъла се изчисляват на 2 млрд. евро, каза още Пердиос.

Основният проблем е, че традиционните ключови пазари на страната - Великобритания и Русия, които осигуряват близо 60% от туристическия поток към средиземноморския остров, все още остават затворени поради епидемичната обстановка в тях.

В същото време самият Кипър е безопасна дестинация, като отчита само единични случаи на новозаразени.

2019 г. постави рекорд с пристигнали почти 4 млн. туристи, което е близо 4.5 пъти повече от самото население на страната.

В началото на юни, когато Кипър отвори летищата си след карантината заради коронавируса, оптимистичният сценарий бе тази година да бъдат достигнати 30% от миналогодишния брой туристи.