Марио Хосен и Георги Димитров с Моцартова програма в зала "България"
Секция: КУЛТУРА
22 Юли 2020 19:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Марио Хосен и Георги Димитров с Моцартова програма в зала "България"

/КРОСС/ Софийската филхармония продължава да представя някои от най-добрите солисти и диригенти в своя извънреден летен сезон. На 26 юли на сцената на зала "България" с Моцартова програма ще излязат цигуларя Марио Хосен и маестро Георги Димитров. Заедно с националния оркестър те ще представят две забележителни творби на австрийския гений - Концерт за цигулка № 5 и Симфония № 29.

Концертът за цигулка и оркестър №5 „Турски" е последният и вероятно най--предпочитан концерт, написан за този инструмент от Моцарт. Премиерата му се състояла в Залцбург през 1755. Днес той е в репертоара на всеки цигулар и е едно от задължителните произведения на втория тур на световноизвестния конкурс „Чайковски".

Година преди написването на концерта, отново в Залцбург, Моцарт довършва своята 29-та симфония. Впоследствие неизвестно лице изтрива датата в ръкописа и музиколозите търсят помощта на криминалистите, за да прочетат изчезналия надпис с помощта на цветни филтри.
Симфонията е създадена във време, в което все още няма строги граници между оркестровата и камерната музика и това може да се усети в нея. Както повечето му творби тя притежава техническа сложност, изтънченост и емоционален заряд.

Георги Димитров е ученик на известния цигулков педагог Розенберг. Завършва Българската държавна консерватория в София със специалности оркестрово дирижиране при проф. Влади Симеонов и цигулка - при проф. Михаил Балкански. Специализира при Евгений Мравински и Арвид Янсонс в Санкт Петербург.

Дирижирал е всички български оркестри и е канен като гост-диригент в Русия, Румъния, Унгария, Германия, Италия, Полша, Чехия, Куба, Мексико, Испания, Швейцария и др. Бил е главен диригент и директор на филхармониите в Пловдив и Русе.
Внушителният му репертоар включва симфонични произведения, оперни заглавия, кантатно-ораториални творби.
Редовно провежда майсторски класове по дирижиране и журира в международни конкурси за диригенти.

Германският вестник „Зюдкурир" - Баден Вюртемберг, пише за него: „Трябва да споменем българския гост-диригент Георги Димитров, който поставя себе си и своето превъзходно дирижиране винаги в служба на процъфтяващата под неговите ръце музика. С деликатни движения той създава със своя „инструмент" - оркестъра, светове от звуци и потапя слушателите в едно нереално удивление"...