COVID-19 причинява косопад
Секция: Здраве
22 Юли 2020 17:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
COVID-19 причинява косопад

/КРОСС/ Пациенти, преболедували COVID-19 споделят, че заболяването е довело до косопад, пише британският таблоид „Сън". В социалните мрежи и пред лекари хората най-често се оплаквали от оплешивяване, след като вече се били възстановили от болестта.

"Изгубих около 55 % от косата си и всеки ден продължава да капе", разказва Грейс Дадли, която забелязала проблема около месец, след като била изписана от болницата.

Луиза Барис - основател на група за подкрепа на пациенти с COVID-19, подчертава, че повече от една трета от членовете на групата страдали от частично оплешивяване, включително тя самата.

Според медиците, това явление може да е свързано с един от основните симптоми на коронавирусната инфекция - повишената температура. "Треската, предизвикана от повишаване на температурата над 37,5 градуса може да бъде съпроводена от косопад, тъй като се нарушава естественият цикъл на растежа на косата", обяснява д-р Арагон Джузепе.

Според психолога Ева Праудман, при пациентите се наблюдава така нареченият телогенен отток, когато голямо количество коса изтънява или започва да пада, намирайки се в покой. Специалистите смятат, че това явление има временен характер.