Пари за "студен резерв" ще се дават само на ТЕЦ "Марица-изток 2", ДПС е против
Секция: ИКОНОМИКА
23 Юли 2020 15:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пари за "студен резерв" ще се дават само на ТЕЦ "Марица-изток 2", ДПС е против

/КРОСС/ Със 105 гласа "за", 12 "против" и без въздържали се парламентът подкрепи пари за така наречения "студен резерв" при нужда да се дават само на държавната централа ТЕЦ "Марица-изток 2". Засега най-много средства получаваха ТЕЦ "Варна", ТЕЦ "Бобовдол" и ТЕЦ "Марица 3".

БСП подкрепи управляващите с мотива, че енергетиката трябва да бъде стабилна. Депутатът Таско Ерменков коментира:

"За нас на първо място стои енергийната сигурност на държавата, а тя без функционирането на ТЕЦ "Марица-изток 2" е невъзможна".

Остра реакция последва от ДПС. Рамадан Аталай коментира, че следващият министър, който ще бъде освободен, ще е най вероятно министърът на енергетиката Теменужка Петкова. По думите на Рамадан Аталай нарушава се принцип в енергетиката, заложен още от 2003 година. Той определи, че законовите промени се правят не на рационален принцип, а на партийна омраза.

"В момента се опитваме да преразпределим бизнес, а не загриженост към енергетиката! Да оттеглим това предложение, да обясните на премиера, защото той от енергетика не разбира, че това, което правите в момента, е само омраза и разклащане на енергийната система и ще бъдем осъдени в ЕС".

Валентин Николов от ГЕРБ призна, че решението е политическо.

"Най-лошото, което направихме, е, че допуснахме политиката в енергетиката и то строго специфичен сектор в българската икономика, в българската сигурност! За съжаление, това се случи. Понеже цялата обстановка в момента в България в момента вече е политическа - много рано започнаха предизборните кампании, всичко вече е политика".