Магията на Родопите в един пътеводител
Секция: Туризъм
26 Юли 2020 16:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Магията на Родопите в един пътеводител

/КРОСС/ Магията на Родопите може да се почувства по всяко време през годината, каза за БНР Елена Иванова, създател на блога "Друми в думи". Тя издаде и пътеводител "Седем дни в Родопите - от Ивайловград до Гоце Делчев".

"Те са красиви през всеки сезон, освен това са богати не само на природни забележителности, но и на исторически и културни места. Това е все пак и една от най-големите планини в България, след Стара планина те заемат над 13% от територията на страната", допълни в предаването "Хоризонт за вас" Елена Иванова.

Елена Иванова е била на пътешествие в Родопите много пъти. Една от забележителностите, които ѝ е направила най-силно впечатление, е крепостта Устра, която се намира до село Устрем и е разположена на висок скален рид.

"Също така голяма впечатление ми направи тракийското светилище Харман кая. То се намира в района на Момчилград, близо е до едно по-известно светилище - това край село Татул. Харман кая се състои от две огромни каменни площадки, наречени хармани, от там идва и името. Тези площадки са прорязани с различни линии, освен това има и различни ямки, пълни с вода. За това светилище се смята, че то е свързано с ритуалите на траките и в него са гадаели по движението на Слънцето."

Впечатляващо е и коритото на река Арда, която образува красив каньон. Река Арда има 17 извори.

"Ориентировъчно, като населено място изворите са до село Арда, а каньонът е до село Кошница", допълва Иванова.

Елена Иванова препоръчва, ако отиваме за първи път в Родопите, да посетим най-известните светилища в района на Кърджали - Перперикон, Татул, Дяволския мост до Ардино.

"Също така много интересен е и районът на Ивайловград. Край Ивайловград има една забележителна крепост - Лютица, наричана още мраморния град, защото е изградена от мраморни камъни".

Край Ивайловград се намира и най-пищният дом от римско време по нашите земи - вила Армира.