Днес почитаме паметта на светите Седмочисленици
Секция: Църковен календар
27 Юли 2020 08:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Днес почитаме паметта на светите Седмочисленици

/КРОСС/ На 27-ми юли православните християни почитат паметта на светите Седмочисленици - това са просветителите на славянския народ светите равноапостоли Кирил и Методий и техните ученици - Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. Църквата е отредила този ден за общото им почитане, независимо, че в църковния календар за всеки от тях е отреден отделен празник.

Оценила по достойнство делото на просветителите, църквата определя общ ден за почитането им, с което засвидетелства своята признателност. Светите братя и техните ученици извеждат славянските народи от мрака на езичеството и на религиозното неведение. Книжовната и проповедническата им дейност ги превръщат във възродители на народната душа.

След смъртта на светите равноапостоли Кирил и на Методий учениците им бягат от гоненията и пристигат в България, където намират спасение и подкрепа. Изгонени от немското духовенство в Моравия, те намират закрила от българския владетел цар Борис I. Свети Климент Охридски умира последен от Светите Седмочисленици, а датата на неговата кончина е отредена за всеобщото им честване.

На този ден християните отдават почит и към паметта на св. великомъченик Пантелеймон, лечител и чудотворец.