ЕП ще обсъжда беззаконията у нас
Секция: ПОЛИТИКА
27 Юли 2020 11:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЕП ще обсъжда беззаконията у нас Скандалният аудиозапис на Бойко Борисов е автентичен и без монтаж, доказа експертиза на лаборатория в САЩ

/КРОСС/ Европарламентът ще обсъжда краха на върховенството на закона в България. Това обяви евродепутатът от ПЕС Елена Йончева, член на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, където проблемът ще бъде разискван през септември.

Йончева разкри, че властта крие независимия анализ от експертизата на престижна американска лаборатория, с която работят Департаментът на САЩ, ФБР и съдилищата им, доказващ категорично автентичността на скандалния запис с Бойко Борисов и липсата на монтаж. 

"Смятам, че ще има последствия за Борисов не само за аудиозаписа. Информацията, която предоставяме в ЕП за случващото се в България, даде резултат. Действията на Борисов се възприемат изключително сериозно в ЕС", каза Йончева. 

Преди два дни Йончева разкри, че анализ на независимата американска лаборатория Beryl Audio Forensics Laboratory (BAFL), с която работят Министерството на правосъдието на САЩ, ФБР и съдилищата, е доказал автентичността на скандалния аудиозапис от юни с гласа на подпийналия Бойко Борисов.

В изтеклия запис от телефонен разговор на премиера с анонимно лице той с просташки и нецензурен език се хвали как прокуратурата по негово нареждане преследва враговете му, подиграва се на европейски лидери и дава вулгарни квалификации за парламентарната шефка Цвета Караянчева.

"Успяхме да пробием за това изслушване още преди протестите в България.

Смятам, че ще има последствия за г-н Борисов. Не само за този аудиозапис. Всичко, което предоставяме като информация в ЕП за случващото се в България, вече даде резултат ", заяви евродупутатката. Йончева уточни, че в анализа си от 34 страници на записа експертите са заключили, че гласът е на Борисов и няма следи от монтаж. "От този запис става ясно, че няма разделение на властите, че той си поръчва кой бизнесмен как да бъде ударен, с какви инструменти. И както виждаме, това се случва. Шокиращото в него е моментната картина на състоянието на България, събрана в 6 минути, и по какъв начин се управлява.

Действията на Борисов се възприемат изключително сериозно в Европа. Задачата ми е да дам максимално гласност в ЕП и европейските медии, защото е важно лидерите на ЕС, когато застанат до него, да се чувстват политически компорметирани до този човек.

Те знаят какво представлява българският премиер, но ние трябва да направим информацията публична, с безспорни доказателства, така че тази подкрепа от десницата в ЕП за Борисов вече да не е факт", заяви Йончева. Тя нарече "цинизъм" похвалите на шефа на ЕНП Манфред Вебер към Борисов "за успехите му в борбата с корупцията". 

Депутатът от ГЕРБ Валентин Радев се възмути от Йончева, че е огласила данните от експертизата за записа. "Това не трябваше да се изнася по такъв начин. Има си български институции, прокуратура и съд, които още не се са произнесли, и затова не трябва да се шуми в чужбина", оплака се бившият МВР шеф. В отговор Йончева заяви, че напълно го подкрепя "в частта, че българските институции би трябвало да свършат тази работа", но нищо не е последвало от сигналите за "Ало, Ваньо", "Ало, Банов" и "Барселонагейт".