Николай Василев: Трябваше да дадат първо на бизнеса, не на пенсионерите
Секция: Коментари
28 Юли 2020 08:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Николай Василев: Трябваше да дадат първо на бизнеса, не на пенсионерите "Тази година е на медицината, нека там да се хвърлят повече усилия", заяви икономистът

/КРОСС/ Правителството отпуска близо 2 млрд. лева за пенсионери, безработни, лекари и туризъм. Ще ни избави ли новият пакет от социално-икономически мерки от бедствието в икономиката?

"Голяма част от тези мерки са просто социални раздавания, които можеха да се случат всяка година без криза или пандемия", заяви икономистът и бивш министър на икономиката Николай Василев пред Bulgaria ON AIR.

Според него никой в публичния сектор не е пострадал от кризата. Получават си своите заплащания за сметка на данъкоплатците. А губещите били хората с бизнес.

"Икономиката ще спадне примерно със 7%, а спрямо миналата година пенсиите са увеличени с 6,3%. Пенсионерите са много по-добре, много повече пари отиват за пенсии тази година. Тези пари трябваше да бъдат насочени към работещата част на икономиката - да се спасяват бизнеси и работни места", коментира бившият вицепремиер.

В студиото на "България сутрин" той посочи, че след 20 години средната пенсия ще е 1000 лева и пак ще казваме, че е много по-ниска от германската.

"Моят въпрос като икономист е: Защо първо на пенсионерите?", настоя Николай Василев.

Икономистът изтъкна и позитивната новина в случая - че ставало дума само за над 1 млрд. лева, засега няма нов дълг и не се говори за бюджетен дефицит до края на годината.

"Тази година е посветена на медицината, нека там да се хвърлят повече усилия. Новата грешка с намаленото ДДС за вино и бира надмина всички мои представи. Ако някой се осигурява и е безработен, той и сега получава от НОИ своите обезщетения. Защо увеличаваме парите на безработните? Покупателната способност не е намаляла, няма инфлация в момента", коментира още бившият министър.

Василев подчерта, че най-важното е държавата да реши медицинския проблем - да бъде намален броят на жертвите, да няма карантина и изолация. А по думите му в последните над 20 години сме натрупали добри фискални резерви и имаме сравнително нисък дълг. Той определи това като огромно постижение на икономическия преход.

"Кирил Ананиев безспорно е добър финансист, но въпросът е каква ще е бюджетната политика", каза Василев по адрес на вече бившия здравен и настоящ финансов министър.