През 2023 ще бъде изстрелян български сателит
Секция: Наука
28 Юли 2020 10:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
През 2023 ще бъде изстрелян български сателит

/КРОСС/ През 2023-та година ще бъде изстрелян български телекомуникационен сателит BALKANSAT. Това съобщиха от компанията, която планира да изведе сателита в орбита, съобщава БНР.

Компанията се надява да изгради и оперира системата, която ще осигурява сигурни комуникации на територията на България както за публичния, така и за частния сектор. Виктор Стефанополи каза, че по този начин с най-бърз интернет, например биха разполагали и най-отдалечените райони в страната. А и, както пандемията Covid е показал, ще е полезено за телемедицина и дистанционно обучение.

"Изстрелването на български телекомуникационен сателит ще донесе много ползи за българската икономика. Най-важното предимство е обхвата на спътника, благодарение на който ще можем да осигурим по-добра свързаност на страната. Създаваме изцяло български продукт и амбицията ни е да бъдем ключов партньор на компаниите тук, както и да открием високоплатени работни позиции за млади местни специалисти", каза Виктор Стефанополи и добави, че сателитът ще допринесе и за развитието на 5G системата.