Министър Желязков даде старт на реконструкцията на гаровия комплекс в Стара Загора
Секция: Автомобили
28 Юли 2020 15:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Желязков даде старт на реконструкцията на гаровия комплекс в Стара Загора

/КРОСС/ Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков даде старт на реконструкцията на гаровия комплекс в Стара Загора. Срокът за изпълнение на дейностите е 24 месеца.

„Проектът създава ново усещане за модерност на града и за удобство на пътуващите, които тръгвайки от София до Бургас, ще преминават през обновените гари“, каза по време на церемонията министър Желязков. Той припомни, че гара Стара Загора е една от шестте, които ще бъдат модернизирани със средства от Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ - заедно с Карнобат, Подуяне, Искър, Казичене и Нова Загора.

*****

Стойността на договора за Реконструкцията на гаров комплекс Стара Загора е 9 726 944, 27 лв. без ДДС. Изпълнител е ДЗЗД „Европейска гара – Стара Загора“.

Обхват на проекта:

o Пълно архитектурно обновяване на приемното здание и всички негови помещения;

o Осигуряване на достъпна среда, в това число доставка и монтаж на асансьори и ескалатори; Ще бъде осигурен равнопоставен достъп до всички общодостъпни зони (вкл. тактилни и водещи ивици, табели с брайлово писмо);

o Подмяна на електрическата инсталация, изграждане на фотоволтаична централа с мощност 30,40 kW,; По този начин част от потреблението на гарата ще бъде осигурено от нея.

o Осигуряване на безопасен и безпрепятствен достъп до индустриалната част на Стара Загора чрез пешеходен подлез.