Как да изберем детско столче за кола?
Секция: ЛЮБОПИТНО
28 Юли 2020 17:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Как да изберем детско столче за кола?

/КРОСС/ По закон всеки с автомобил и дете трябва да притежава специално детско столче за кола и в него да седят деца под ръст от 150 см. Какво обаче е характерно за тях и кои са особеностите при поставянето? Колко е максималната възраст, при която детето може да го използва и фаворитните марки производители?

Какво трябва да знаем за столчетата за кола

Това са възможно най-безопасните за всяко дете средства за поставяне в автомобила. Те са оборудвани, в най-добрия случай, с 5 точков колан за защита, който фиксира мъника здраво и той не може да се нарани при евентуално ПТП. Всяко от днешните модели е създадено с грижа, така че да осигури максимална мекота, комфорт и безопасност по време на път. Съвременните решения дори са с функция сън, позволяваща по лесното заспиване на детето.

Как се поставят

Тъй като в момента на пазара разнообразието от модели и разновидности е изключително голямо, важно е да следваме инструкциите за поставяне на избраното от нас бебешко столче за кола. За най-голяма безопасност, поставянето да се извърши на задната седалка по средата. Ако обаче малкият пътник е по-неспокоен и често изисква грижи и внимание от мама и татко, то по-удачният вариант е той да се намира диагонално на водача, което прави по-лесно обслужването при нужда.

В много малките автомобили, при които буквално липсва багажник, детското столче за кола може да се постави и на седалката до водача. В този случай обаче е силно препоръчително изключването на предпазната възглавница, защото при евентуален удар, тя ще се задейства и има вероятност да нарани детенцето.

До колко години се използва

При избора на столче за кола е важно да обърнем внимание на етикета относно предназначението му за тегло и възраст на малчугана. Съществуват 5 групи:

Група 0 - за новородени под 10 кг и приблизителна възраст от 9 месеца;

Група 0+ - предназначена за тегло под 13 кг и приблизителна възраст от 15 месеца;

Група I - приблизително тегло от 9 до 18 кг и възраст от 3 години;

Група II - необходимото тегло е от 15 до 25 кг и възраст от 3 до 7 години;

Група III - допустимо тегло от 22 до 36 кг и от 6 до 12 години.

Кои са най-предпочитаните марки

Добър вариант е столчетата за кола да ги купуваме от специализиран онлайн магазин за детски стоки, като Baby.bg където освен разнообразието от модели, изключително широко е и предлагането на различни утвърдени марки производители. Такива са например Lorelli, KinderKraft, Moni, Cam и други. Изброените и много други брандове са достъпни във всеки утвърден и предлагащ качествени стоки за деца търговски обект.