Протестиращ беше блъснат от джип по време на антиправителственото шествие снощи
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Юли 2020 08:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Протестиращ беше блъснат от джип по време на антиправителственото шествие снощи

/КРОСС/ Протестиращ беше ударен от джип по време на антиправителствените демонстрации снощи. Инцидентът стана на кръстовището при СУ, а шофьорът остана блокиран с часове в автомобила си обграден от демонстрантите. Това наложи намесата на полицията.

Напрежението по време на 20-ия пореден протест срещу правителството ескалира, след като шофьор на джип мина през крака на протестиращ. Инцидентът стана около 22 часа при кръстовището на СУ. На място дойде линейка, а пострадалият беше откаран с травма на крака в ИСУЛ.

Протестиращите блокираха автомобила.Пред тях полицаите тестваха шофьора за алкохол и наркотици. Резултатите се оказаха отрицателни.

На кръстовището се появиха и група младежи, които се представиха за приятели на шофьора. Те бяха изведени от полицията, след като се стигна до размяна на реплики с протестиращите.

Малко по-късно пострадалият се върна на мястото на инцидента заедно със своя баща, а шофьорът слезе от колата, за да се извини.

Последва размяна на нападки между полицията и протестиращите, които отказаха да освободят автомобила. Демонстрантите настояха шофьорът да бъде задържан.

Час след полунощ колата беше освободена от протестиращите.

Извън този инцидент, 20-ият ден от началото на протестите у нас премина спокойно.

Демонстрантите се събраха на фонтана пред Президентството и за пореден път поискаха оставката на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

За първи път протест имаше и пред правителствената вила Секвоя в квартал Бояна. Там представители на младежката структура на "Да, България" и ДСБ поискаха да проверят колко лесно външни лица могат да внесат чували с евро и златни кюлчета през охраната на резиденцията.

Големият протест продължи пред Министерския съвет, където демонстрантите блокираха движението и замеряха сградата с топчета за пейнтбол. По-късно протестиращите сформираха шествие, което премина през представителството на Европейската комисия у нас, Ректората и Орлов мост. Традиционно бяха блокирани няколко улици и кръстовища в града. Освен в София, демонстрации имаше и в още няколко града.

А днес организаторите на протестите свикват общонационален митинг с призив за сваляне на управлението. Очаква се той да започне още сутринта и в него да се включат хора от цялата страна. Апелът към недоволните е да носят одеала, дрехи и палатки, за да останат пред Министерския съвет.