Страхил Делийски: Протестите ще ескалират през септември
Секция: Коментари
29 Юли 2020 12:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Страхил Делийски: Протестите ще ескалират през септември

/КРОСС/ „Гражданските протести не могат да свалят властта, но могат да създадат онзи специфичен психофон, контекст, в който властта все по-трудно може да оперира  - много е трудно да се взимат управленски решения, в силно заявено масово недоверие“, коментира политолога Страхил Делийски развитието на протестите.

Той каза, че лятото не най-добрият сезон на протести, но динамиката им показва, че напрежението е достатъчно голямо и показва невъзможността на властта да комуникира с хората по площадите.

Политологът не се нае да прогнзира, дали обявеният 21-ви ден на протестите ще е пиков, както призовават организаторите, но  смята , че е възможно енергията и хората на протестите  и да намаляват, и да се увеличават, като подчерта, че не броят на протестиращите е важен, а отношенията между властта и протестиращите. „И ако протестиращите намаляват, това  вероятно може да успокои властта, но това ще бъде измамно успокоение, защото  връзката между тях е тотално скъсана, а от страна на властта няма никакъв знак, каквото и да е усилие да разбере протестиращите. 

Забелжете, колко често хората казват, „ние искаме те да си ходят, ние ще решим кой да дойде чрез избори. А още по –трудно е управлващите  да се справят с икономически, социални и други кризи, които Борисов твърди, че ще има.“

Управляващите имат проблем не само с хората по площадите, те живеят в една политическа своеобразна изолация, отворени са различни фронтове и на парламентарния терен и институционално –  с президента,  и ако правителството реши да изкара пълния си мандат, това ще бъде  едно тъжно за нюблюдаване правителство.

Политологът прогнозира, че най-вероятно след средата на септември, протестът ще ескалира, „защото правителството не успя да намери адевкатен начин на действие в тази ситуация“

„В крайна сметка няма нищо страшно правителството да си подаде оставка. Не виждам защо е този голям вой за липсата на необходимост от оставка. Това е нормална демократична практика Всяка една власт се изчерпва.

Силният политик си личи по това, дали може да разбере кога неговото време  е свършило. За съжаление не мисля, че ситуацията при Борисов в момента е такава. "