София вече има карта на местата за култура
Секция: КУЛТУРА
29 Юли 2020 13:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
София вече има карта на местата за култура

/КРОСС/ Приключи първият етап на проекта за създаване на карта на местата за култура в Столична община. Тя се разработва от общинското предприятие "Софпроект" в сътрудничество с Дирекция "Култура" на СО и Сдружение НеФормално.

Картата е достъпна в ГИС портала на ОП "Софпроект" ТУК. Предназначена е да послужи на всички граждани, организации, компании и институции, които планират организацията на своите събития и кампании. За тяхно удобство е предоставена информация за регламента и условията за ползване на пространствата, както и координати за връзка със собствениците им.

На този етап картата показва само откритите пространства за култура. Това са около 100 обекта, сред които сцени, стадиони, площади, паркове, градинки и други. При стартирането ѝ се отварят две визуални полета. Вляво на екрана са разположени снимки на обекти в зависимост от мащаба на картата, който потребителят е избрал. Вдясно се намира самата карта, която показва местоположението на местата за култура, както и най-близките до тях спирки на градски транспорт, метро и трафопостове.

При избор на обект от снимка или точка от картата се появяват още визуализации и подробна информация за него. Тя включва района, собствеността (лице за контакт, телефон за връзка, имейл), брой места за зрители (седящи и правостоящи), наличие на сцена (форма, размер, настилка), козирка (над сцената и над местата за зрители), екран, допълнителни пространства (съблекалня, гримьорна или други). За улеснение на потребителите най-важната информацията за обектите е изведена на преден план в пиктограми, изобразяващи наличието на електричество, водоснабдяване, тоалетна и паркинг.

За изработването на първия етап от картата са използвани данни, предоставени от Дирекция „Култура", Дирекция "Зелена система", 24-те районни администрации на Столична община и Направление „Архитектура и градоустройство".
Вторият етап от изпълнението на проекта предвижда картата да бъде допълнена и надградена с информация за закритите места за култура в рамките на Столична община. Очаква се тя да бъде напълно завършена в началото на 2021 година.