Световен ден на тигъра и опазването на популацията му
Секция: ЛЮБОПИТНО
29 Юли 2020 13:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Световен ден на тигъра и опазването на популацията му

/КРОСС/ Всяка година на 29 юли светът отбелязва Световния ден на тигъра, учреден от Международния форум по въпросите на опазването на тигъра на Земята, по време на който беше приета и Глобалната програма за възстановяване числеността на тигрите. Тя предвижда до 2022 година да се увеличи двукратно техният брой, отбелязва ТАСС.

За пръв път Международният ден на тигъра беше отбелязан през 2011 година с цел информиране и привличане на вниманието на обществеността по проблемите на изчезването и съхраняването на този животински вид. На този ден се провеждат разнообразни мероприятия в много страни - тематични изложби, телевизионни предавания, екскурзии в зоопаркове, благотворителни и просветни акции.

По информация на Световния фонд за дивата природа в началото на 20 век е имало около 100 хиляди тигъра. Към 2010 година тяхната популация е била съкратена с над 95 на сто, достигайки 3,2 хиляди екземпляра. Те са изгубили 93 процента от своя естествен хабитат вследствие обезлесяването и освобождаване на площи за селскостопанска дейност.

Понастоящем числеността на тези хищници бавно започва да се увеличава. Първата страна, която удвои популацията на своите тигри, беше Непал - за девет години те са се увеличили от 121 на 235 екземпляра.