Проф. Константин Ангелов: Вече сме на водещо място в Европа по брой заболели на 100 хиляди души
Секция: Интервюта
29 Юли 2020 16:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Константин Ангелов: Вече сме на водещо място в Европа по брой заболели на 100 хиляди души

Дължим този негативен резултат на подценяването на мерките за дистанция, за дезинфекция, най-вече на дистанция и носенето на маски

Очаквам електронните рецепта и направления да са готови до края на годината

В интервю за предаването 12+3 на програма Хоризонт на БНР новият здравен министър професор Константин Ангелов коментира първите задачи, с които е трябвало да се сблъска при встъпването си в длъжност

/КРОСС/ Водещ: Първата задача сякаш беше неочаквана, под тревога бяхте изпратен в Хасковска област, заедно с министъра на околната среда и водите Емил Димитров, за да разрешавате кризата със замърсяването на Марица. Какви са последните данни, с които разполагате?

Костадин Ангелов: Данните са изключително добри. Възстановихме водоподаването в община Димитровград, всички 10 населени места, които нямаха вода, възстановихме водоподаването. Резултатите от лабораториите, които имаме, които са свързани с изследването на физико-химичния анализ, анализът за наличието на пестициди и метали показаха, че във водите няма абсолютно никакво замърсяване и съответно ние пуснахме водите за битови нужди на населението без да стават за пиене и готвене. В момента ходихме лично да проверим дали тече вода в чешмите в с. Злато поле, след това минахме през Брод и след това ще отидем като приключа в момента на границата, ще отидем в Райново, за да се убедим лично, че тече вода от чешмите. В Злато поле водоподаването беше факт, проверихме и видяхме, че водата тече, обяснихме на хората, че тя става само за миене, не става за пиене, не става за готвене. В момента пълним цялата водопреносна система на Свиленград, за да може когато излязат пробите, очакваме те да са готови в края на деня, работния ден, може би и по-рано, но не обичам да казвам неща, които може да не се случат, по-добре да имаме по-дълго време, пък да го направим преди това. Когато излязат пробите и ако те са добри, ние ще пуснем водата и в Свиленград, ще пуснем водите в Симеоновград, Харманли и Любимец, като изчакаме пробите, които се правят в момента от нашите колеги. Това е много важно. Другото важно нещо, което трябва да кажа, че вече не знам колко е часът, някъде около 14 или 15 часа трябва да започне раздаването на вода в Свиленград и тези 80 хиляди литра вода, които дойдоха по линия на Червения кръст, след като тази вода бъде раздадена на най-нуждаещите се, още 80 хиляди литра вода от областният кризисен щаб, така че мисля, че положението е контролирано и се надявам до края на деня да възстановим водоподаването във всички населени места в област Хасково. Искам да изкажа много благодарности на екипите, на лабораториите, на РЗИ, които работиха цяла вечер с оглед на постигането на бързи резултати и качествени. Така че тези хора заслужават, въпреки че си вършат работата, за извънредния труд и за усилията, които полагат, тези неща, за да са факт. Още веднъж им благодаря.

Водещ: И ние им благодарим, разбира се. Криза върху криза. Сигурно не сте очаквали така да започнете работата си като министър, но животът е по-сложен от плановете ни за него. Казвам го, защото тази водна криза в Хасковско плюс ковид кризата, с която вие сте добре запознат, плюс социално-икономически мерки и реформи в здравеопазването ще направят много напрегнато ежедневието ви в месеците до края на мандата. Да кажем на какъв етап според вас нашето справяне с ковид кризата? 250 положителни проби за изминалото денонощие, над 3500 теста. Очаквани ли са тези размери на епидемията, контролирани ли са и защо според вас България е в негативната част на европейската таблица и по отношение на нас се взимат специални мерки от страна на другите държави в ЕС, визирам и Гърция, и Италия, от вчера за строгостта на Австрия просто не искам да споменавам?

Костадин Ангелов: Вижте, всяка една държава на територията на ЕС прави всичко възможно да осуети разпространението на епидемията сред гражданите на своята държава. Ние в момента в България имаме покачване на случаите. Анализът, който имаме ние сме на водещо място в Европа по брой заболели на 100 хиляди души, този резултат дължим на бих казал подценяването на мерките за дистанция, за дезинфекция, най-вече на дистанция и носенето на маски. Всички масови мероприятия, които се провеждат на мероприятията на закрито, като че ли ние подценяваме тази опасност. Аз не искам да използвам по-силни думи, но бих искал да приканя хората да осъзнаят двойната отговорност, която имат. Веднъж имат отговорност към самите себе си, затова че те могат да решат дали да се изложат на тази опасност или не, но втората отговорност е много по-важна - възможността да предадат това заболяване на своите близки, на по-възрастни хора, на хора с хронични заболявания, които са уязвими групи. Така че, когато осъзнаем тази двойна отговорност ние можем да постигнем по-добър резултат, защото трябва да спазваме тези мерки, за които говорим - дистанцията, дезинфекцията. Тези неща, като че ли при нас бяха подценени и това е основният проблем. А иначе по отношение на контрола върху инфекцията, аз смятам, че ние към момента успяваме да я контролираме. Броят на пациентите, които са в интензивни отделения е около 40, имаме достатъчно брой болнични легла, достатъчен брой реанимационни легла, имаме достатъчно количество лични предпазни средства, достатъчно апарати за дихателна реанимация. Така че ние сме готови за всеки един проблем, който евентуално се очаква. Разработили сме план, който ще представим следващата седмица на МС. МЗ съвместно с всички ангажирани за това институции, Националния оперативен щаб, който план анализира всичко, което е направено до момента както в организационно отношение, така и в ресурсно обезпечаване на системата. Там сме разписали ясни критерии какво се случва когато достигнем определен брой заразени, колко легла отваряме, колко допълнително легла пускаме, знаем колко апаратура имаме. Закупихме 317 апарати, като ангажимент на държавата е и ние започнахме тяхното раздаване в университетски и областни болници, предстои закупуването с евро проект на 133 апарата, които ще бъдат раздадени на общинските болници. Така че ние постепенно усилваме и подготвяме нашата система да сме готови за реакция, ако нещата станат малко с по-голям натиск върху системата.

Водещ: Говорите за план за системата на здравеопазването, а дали в този план има някакъв пик, над който се връщат и мерки, които засягат обществото и други системи? Например над 300, над 400, над 500 заразени на ден дали ще се мисли за връщане на по-строгите мерки? Защото спомняте си, проф. Ангелов, като бяхте болничен директор, вие бяхте срещу публиката на футболните мачове, пускането на нощните заведения и дискотеки. Сега като министър обаче трябва да гледате и икономическия ефект от тези мерки.

Костадин Ангелов: Най-трудно е намирането на пресечна точка на всички интереси, защото те са многопосочни. Има медицинска гледна точка, има социална гледна точка, има икономическа гледна точка, има ако щете и политическа гледна точка, касаеща поведението ни към трети държави на Балканския полуостров, в ЕС, извън ЕС по отношение на туризма. Така че нещата са изключително сложни на фона на тази обстановка, но всяко едно решение, което вземаме, го взимаме след задълбочена дискусия, след ясен анализ, стъпваме на ясни цифри, постоянно следим цифрите от Европейския център за контрол на заболяванията. И на базата на тези цифри ние взимаме информирани решения , за да може хората да бъдат спокойни.

Водещ: Като казахте, че имате план за системата на здравеопазването и обезпечавате с ресурси, с техника болниците и ковид отделенията, да кажем на слушателите, че днес имахте среща в Свиленградската болница, миналата седмица обиколихте Ямболска и Сливенска области, които също бяха сериозно затруднени по време на пика на пандемията там. Наясно ли са вече вашите колеги с финансовите стимули, които им предлагате в този план с мерки на правителството и одобряват ли се от съсловието, достатъчни ли са? Както бонусите за медиците на първа линия, така и процентното увеличение на заплатите в регионалните здравни инспекции, а също и плановете за актуализиране на цените на клиничните пътеки?

Костадин Ангелов: Да, всяко едно нещо от тези стъпки обясняваме на всички наши колеги. В момента аз вече съм на границата „Капитан Андреево". Там ще се срещна с колегите от РЗИ. Искам да видя какво се случва с тях, каква е организацията, имат ли нужда от нещо. Колегите от РЗИ работиха денонощно от началото на епидемията до момента и продължават да го правят. Моите искрени благодарности за техния денонощен труд и не само на тях, много от органите на МЗ, които използвахме в контрола, колегите от Изпълнителна агенция Медицински одит, колегите от Здравните каси, които командировахме, контрольорите, които командировахме освен РЗИ-та, защото много беше важен елементът на контрол по отношение на осъществяване на мерките. На всички тези хора заплатите ще бъдат повишени с около 30%, защото както казахме вчера, средната брутна работна заплата на един работещ в системата на РЗИ е 904 лв. Не смятам, че това е адекватно предвид техният труд, който полагат. По отношение на увеличаването на клиничните пътеки, средното увеличение на клиничните пътеки ще бъде средно с 10% от 1 август. Обсъдил съм го с председателя на Сдружението на областните болници. Утре ни предстои среща с Национално сдружение на общините от Република България, където да обсъдим допълнителните средства, които осигурява държавата само за общинските болници, тъй като ефектът от лечението на клиничните пътеки при тях ще бъде по-нормален и няма да се усети толкова добре. Там допълнителният финансов ресурс, който дава държавата е в размер на 6 милиона лева от 1 август до края на годината, които като се добавят към наличните 13 милиона, стават общо 19 милиона, които ще бъдат разпределени между общинските болници за поддържане на т.нар. отдалеченост за гарантиране на българските граждани до тези лечебни заведения и достъп до медицински грижи.

Водещ: От думите ви разбирам, че има пари за здравеопазването в борбата му с КОВИД заразата, защо сега има, а пък преди един месец или два нямаше, защо се стигна до онова изнервяне и караници по места за това кои са медиците на първа линия, как попадат в списъка на директора, когато ги представя за онези заветни 1000 лв.? Помните сигурно тези разправии кой е на първата линия?

Костадин Ангелов: За тези заветни 1000 лв., за които вие говорите, искам да кажа, че за всички хора, които са на първа линия тези пари са осигурени до края на годината и те са в размер на 107 милиона лева. Списъците се подават от изпълнителните директори на лечебните заведения и на директорите на структури. Това, което мога да ви кажа, знам че имаше проблем в Горна Оряховица с разпределението на средствата за лекарите, които за медиците, по-скоро, на първа линия, ние направихме проверка. Резултатът от тази проверка показаха това, че бяха коригирани бройките от изпълнителния директор, от директора на центъра и бяха добавени още 4 човека, които отговарят за критериите за получаването на тези средства. Има критерии за получаването на тези средства, получават се по европроект. Много е важно един човек колко време е ангажиран в процесите, в експозицията с ковид, колко часа е прекарал. Да, знам че имаше такъв момент на недоволство, за това че не всички хора имат. Но има и другата страна, например това, което чух, обикаляйки болниците в страната, е че имаше предният месец на болниците са раздадени средства за 200 колеги, които са на първа линия, а на 196 са раздадени, т.е. четирима не са дадени, не защото няма такива хора, не защото няма средства, защото няма хора, които са били на първа линия и които трябва да получат пари по 1000 лв., т.е. повече пари са дадени на болницата, а по-малко са раздадени, защото /.../ тази болница.

Водещ: Вашите гаранции за липсата на субективизъм и за обективни критерии всъщност е важното в отговора на този въпрос, защото виждаме, че някъде има повече пари, пък по-малко хора са работили, пък другаде някакви хора се чувстват пренебрегнати.

Костадин Ангелов: Нека всеки, който има усещането за наличие на субективизъм, да ни информира по подходящия начин. Ние ще направим проверка и там, където установим, че има субективизъм, тези неща ще бъдат изправени. Нека пак да повторя, че има ясно разписани критерии и всеки един, който отговаря на тези критерии ще получи тези 1000 лв. по списък, който се изготвя от самото лечебно заведение. Със сигурност има места, където има повече хора. Призовавам изпълнителните директори да направят необходимите постъпки, да дадат предложения и ние бихме могли да коригираме тези неща, така че отворени сме за всякакви коментари, отворени сме за всякакви....

Водещ: Имаме тези ваши думи като гаранция. Ковид кризата трябваше да ускори работата по така нареченото електронно здравеопазване, на което се надяваме от години и ми е чудно колко милиона потънаха в плановете за неговото създаване. Сега имаше и пробоно ангажимент на IT специалистите от софтуерния бранш да помогнат с безвъзмездни работни часове в дните на изолацията и месеците по тази система за електронно здравеопазване. Кога най-сетне ще я видим? Можем ли да кажем, че до края на вашия мандат този въпрос ще се придвижи от приказките към реалното изпълнение?

Костадин Ангелов: Аз съм си поставил ясен приоритет за Националната здравна информационна система. И се надявам до края на годината да е готова електронната рецепта, електронното направление, които са част от пациентското досие. Другата седмица предстои среща между нашият екип и Информационно обслужване, където да се представят /.../ системата, докъде е стигнало като работа, да направим един линеен график, да заложим ясни критерии, че този график се изпълнява, да знаем кой контролира този процес и тогава, когато напредне времето да сме наясно за всички стъпки, които са се случили. Така че аз имам за себе си ясните идеи, свързани с тази Национална здравна информационна система и се надявам ние да успеем до края на годината да направим тези неща. По-важното е, че тази система, ако заработи, ние ще можем да получаваме информация в реално време. А информацията в 21 век е водещото нещо, което имаме нужда, за да вземаме информирани решения в полза на българските граждани.

Водещ: Информацията ще направи така, че и много от нецелесъобразните разходи в здравеопазването да бъдат съкратени и затова си позволявам да завърша нашия разговор с още трепетно очакваната електронна система в здравеопазването да заработи, за да улесним и вашата работа, но и нашата на пациенти. И пожеланието е за успех в сгъстените задачи до края на мандата ви и за здраве на пациентите и на медицинските работници в България. Благодаря ви за разговора в „Хоризонт".

Костадин Ангелов: И аз ви благодаря. Пожелавам здраве на вашите слушатели и нека да не забравят да спазват противоепидемичните мерки, за които ги съветваме. Само така с тяхна подкрепа, предварително им благодаря, можем да преминем успешно през епидемията.

Водещ: Щом ни съветва здравният министър, ще се съобразим с препоръките. На него желаем успех в тежката работа.
БНР, „12+3"