Менда Стоянова очаква наказателна процедура срещу България заради намаленото ДДС
Секция: ИКОНОМИКА
29 Юли 2020 16:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Менда Стоянова очаква наказателна процедура срещу България заради намаленото ДДС

/КРОСС/ Председателят на бюджетната комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова предполага, че Европейската комисия ще стартира наказателна процедура срещу България, когато бъде приет окончателно по-ниският ДДС за туроператорските дейности. Лично тя отново отказа да гласува в подкрепа на по-ниското, но съпратийците ѝ подкрепиха на второ четене свалянето на ставката от 20 на 9%. Стоянова обоснова подкрепата на ГЕРБ с решението на коалиционния съвет от миналата седмица.

Освен за туроператорската дейност, днес комисията одобри свалянето на ДДС за фитнесите, виното, бирата и случайния превоз - всеки, който заплаши да протестира. Това всъщност е втората вълна на намаление на единната ставка от 20%, като месец по-рано беше направен реверанс към ресторантьорите, производителите на бебешки храни и лекарства, пелените, доставчиците на кетъринг услуги и книгите и учебниците.

„Разширяваме кръга на услугите, които се облагат с намалената ставка от 9%. Това още един път доказва, че пробив в единната ставка винаги води единствено и само до разширяване на видовете услуги под натиска и искането на съответните бизнеси, което е съвсем нормално", коментира Менда Стоянова пред „Фокус".

Припомняме, че тя и бившият финансов министър Владислав Горанов бяха твърдо против намаляването на ДДС. Но премиерът Бойко Борисов заяви, че не го интересува и че това е политическо решение. Стоянова още когато се заговори за първата вълна от намаления на ставката, действащи от началото на юли, заяви, че ще има много други искания, но в крайна сметка няма да доведе до намаляване на цените на стоките и услугите, а маржът ще остане в ръцете на търговците.

„Бизнесът на ресторантьорските услуги и на нощните заведения настояваше и не беше доволен, че миналия път, когато въведохме 9% ДДС изключихме алкохолните напитки. В случая те предлагат да се включат бирата и виното, тъй като това са основните напитки, които се ползват в нощните заведения и баровете, където храна няма. Предложението е на „Обединени патриоти" и на коалиционен съвет то беше подкрепено и от ГЕРБ. Днес беше прието", заяви още Менда Стоянова.

По отношение на туроператорите тя е категорична, че противоречи на европейската директива за ДДС облагането. „То продължава да противоречи на директивата и сега и предполагам, че ще имаме инфрийчмънт (наказателна процедура) като го приемем, но това тепърва предстои да видим. Отново по тяхно настояване бяха включени и маржа на туроператорите, т.е. тяхната комисионна. Допълнено е за екскурзии, организирани от тези туроператори или турагенти чрез случаен превоз. Тази услуга, когато не е в пакета на туристическата услуга, се облага с 9%. Сега всъщност и да е извън пакета на туристическата услуга ще се облагат с 9%", допълни още Менда Стоянова.