Спад на туристите и приходите в Старинен Пловдив
Секция: Туризъм
29 Юли 2020 18:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Спад на туристите и приходите в Старинен Пловдив

Кризата с COVID-19 доведе до 78 на 100 по-малко посетители на Трихълмието, приходите са надолу с 68%

/КРОСС/ Има близо 78% спад на туристите в Стария град за първото шестмесечие на 2020-а година, в сравнение със същия период на изминалата, в която градът ни бе Европейска столица на културата. Това се дължи на мерките, свързани с неразпространение на пандемията от коронавирус, отчете днес управленския екип на Общински институт „Старинен Пловдив". Директорът Богомил Грозев и заместничките му - трите дами: Рая Маринова, археолог Мая Мартинова и доц. Елена Кантарева се срещнаха с местните медии в китния двор на възрожденската къща на ул. „Д-р Константин Стоилов" № 50, където се помещава администрацията на общинския институт).

Те обявиха, че кризата с COVID-19 силно е ударила „Старинен Пловдив".

„Ситуацията е деликатна за всички. Истината е, че екипът не е спирал да работи, дори по време на изолацията и така успяхме да овладеем ситуацията с общи усилия. Факт е, че има много голям спад в туристопотока и приходите. Това пречи на по-мащабни действия от наша страна," коментира Богомил Грозев.

Приходите на ОИ за горецитирания период са спаднали с 68%, спрямо м. г.

В цифри това означава, че през първите шест месеца на 2019 г. обектите на „Старинен Пловдив" са посетени от 129 204 туристи, а през настоящата те са 29 011.

Хубавото е, че успяхме да спасим голяма част от събитията, заложени в календара на Античен театър, каза зам.-директорът Рая Маринова.

Една част от тях са преместени за септември и октомври, а другата много малка - за 2021 г.

Само три от предварително планираните събития са отпаднали, но за сметка на тях, на сцената на Античния театър се състояха Наградите за българска музика, а в програмата влязоха още концертите на Соня Йончева и Миро.

Другата добра новина е, че екипът готви любимите на пловдивчани и туристи традиционни Празници на Стария град. Тази година те ще се проведат в периода 14-20 септември.

От Старинен Пловдив за сега повдигнаха леко завесата около програмата на Празниците, като разкриха, че ще има концерти, творчески работилници и прожекции на филми.

Има интерес и към традиционната инициатива „Море от любов", която от две години се провежда по това време, съвместно с ОП „Радостни обреди". На 18 и 19 септември 2020 година влюбени двойки ще сключват брак в пространството до фонтана между къщата с постоянната експозицията на Златю Бояджиев и аптека „Хипократ" на улица „Съборна."

Стана ясно още, че МК е отпуснало едва 18 хил. лв. от исканите 100 хил. за реставрацията на къща Хиндлиян.